Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 24 november 2007

De Business Case en het Gat van Dieren

Door: Adriaan Dolk

De heer Dolk geeft zijn visie op de botte manier waarop de bestuurders met de geheimhoudings- en informatieplicht rond Hart van Dieren durven omgaan.

De Business Case en het Gat van Dieren
Op 2 november jl verscheen er een persbericht op de website van Hart van Dieren, met de mededeling dat de Stuurgroep HvD de verschillen vaststelt tussen de berekende tekorten van de business case 2005 en de business case 2007.
Want ook in 2005 was er al sprake van een gat van 2,4 miljoen euro. Plotseling, zo tussen juni en augustus dit jaar werd het een echt groot Gat van 42,1 miljoen euro.

Het goede nieuws is dat, volgens het persbericht, de STUURGROEP deze verschillen DEFINITIEF heeft vastgesteld.

Zo’n mededeling geeft de burger vertrouwen dat het Gat met geen mogelijkheid nog groter kan worden.

Geheimhouding
Als ik de bijlage bij dit persbericht lees, waarin in detail op de verschillen wordt ingegaan, kan ik zonder meer uit een aantal posten herleiden wat er precies in de business case staat.

Op blz 2 onderaan van deze bijlage wordt zelfs een tabel weergegeven waarin de exacte cijfers van 2005 en 2007 uit de twee. business cases zijn vermeld.

Is die bizarre geheimhouding dan plotseling opgeheven, vraag ik me af?

Nee, zegt het persbericht: “In verband met informatie over toekomstige aanbestedingstrajecten kunnen de begrotingsstukken (business case 2005 en 2007) niet openbaar worden gemaakt.”

Maar dan rijst de vraag of het de stuurgroep is toegestaan de geheimhouding naar eigen discretie te verbreken, maar de geheimhouding voor overigen die er aan gehouden zijn, niet op te heffen?

Het lijkt er op dat de stuurgroep zich realiseert dat ze opnieuw in de fout is gegaan, want in de raadsvergadering van 27 november zal de gemeenteraad worden gevraagd de geheimhouding van de busines case te bekrachtigen. (de Gelderlander 15 nov)

Dus in ieder geval tot 27 november a.s. is de geheimhouding kennelijk niet van kracht.

Onvolledig informatie aan de gemeenteraad
Op de weblog van de heer Kooijmans, voorheen raadslid van Leefbaar Rheden, wordt verwezen naar blz 4 van de genoemde bijlage bij het persbericht.

Daar wordt tussen neus en lippen een verschil van 6,7 miljoen euro vermeld dat al in november 2005 werd becijferd. Deze informatie was, volgens het weblog, op dat moment niet beschikbaar voor de gemeenteraadsleden.

In die periode echter “was de besluitvorming over Hart van Dieren nog volop aan de gang.”

Een ernstige aantijging, lijkt mij. Er zijn op dat moment, met de begroting als onderlegger, kritische discussies gaande in de gemeenteraad of het projekt nu wél of niet door moet gaan en de raad ontbeert informatie dat er een substantieel tekort is op diezelfde begroting.

Ik wil niet op de zaak vooruitlopen, maar het niet, onjuist of onvolledig informeren van de volksvertegenwoording door verantwoordelijk bestuurders wordt landelijk niet geaccepteerd.

Maar ja, … dit is de gemeente Rheden, waar de meest wonderlijke staaltjes van bestuur aan het oog van de burger voorbijtrekken.

Adriaan Dolk, Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten