Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 12 december 2007

De gedeputeerde en het geheime gat

De heer Adriaan Dolk vervolgt zijn analyse over de wijze waarop de overheid omgaat met Hart van Dieren.

De hypocrisie van het college van B&W en gedeputeerde van Haaren over de geheimhouding.

De "bezorgdheid" van de gemeenteraad over de bewoners van Dieren die hun huizen moeten verlaten. En als er door deze bewoners vervolgens aandacht voor hun situatie wordt gevraagd dan doen of hun neus bloedt.

De Gedeputeerde en het Geheime Gat
De laatste tijd is het wat zorgelijk gesteld met de websites van het Hart van Dieren. Er is nogal verouderde informatie over het projekt te vinden en er is (recent?) een mogelijkheid geopend tot het ventileren van een eigen mening op een “Wat vindt u forum”. Maar daar heeft, om wat voor redenen dan ook, nog geen enkele burger gebruik van gemaakt. Een gouden kans voor het door de gemeente bevoorrechte comité “Er zit muziek in het Hart van Dieren”. Kunnen ze eens wat meer over zichzelf vertellen.

Op het weblog van Theo Kooijmans echter (voorheen raadslid Leefbaar Rheden) is meer te beleven. Zo is er een brief te lezen aan de gemeenteraad, waarin enige bewoners van de Noorder Parallelweg aandacht vragenvoor de woonsituatie waarin zij zijn verzeild als gevolg van het plan HvD. Die brief is op 9 oktober dit jaar verzonden; stond op 27 november op de agenda van de raad en is toen niet behandeld. Alvast fijne feestdagen toegewenst. Het maatwerk voor hulp aan hen die door het projekt HvD in de problemen zijn gekomen, waarvan bij een meerderheid van de raad op 25 september dit jaar de mond van overliep, is kennelijk verdampt en nu ver te zoeken.

Maar er is ook een brief van 13 november te vinden waarin B en W Rheden aan Theo Kooijmans duidelijk maken dat hij (ondanks schending van de geheimhouding door de stuurgroep) gehouden is om diezelfde geheimhouding te eerbiedigen. De formulering liegt er niet om: “Indien u tot openbaarmaking van informatie uit de Businesscase 2005 overgaat, riskeert u strafvervolging op grond van art. 272 Wetboek van Strafrecht.” Dat is niet mis, want dat betekent bij een veroordeling een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van maximaal € 16.750. En ook al is het vonnis mild; een functie in het openbaar bestuur kun je dan wel vergeten.

Vervolgens is het interessant te lezen met welke woorden de gedeputeerde mevrouw Van Haaren reageerde in een PS vergadering op 28 november jl. Daar sprak D66 haar ongenoegen uit over de schending van de geheimhouding door de stuurgroep. De gedeputeerde voerde tot haar verdediging aan: "U heeft helemaal gelijk wat u zegt, want zo staat het in de wet, dat klopt, maar dat betekent dat je dan ook helemaal niks meer naar buiten kunt communiceren, terwijl dat ongelooflijk lastig is om uit te leggen dat je doet wat je doet." Einde citaat.

MvH maakt hier haar excuus dat zij zich niet aan de wet heeft gehouden. Toch wat pijnlijk voor een gedeputeerde, maar wél een verzachtende omstandigheid. Willem H. heb ik nog niet zo gehoord. Het is mij een troost dat vrouwe Justitia geblinddoekt is en wij allen voor haar gelijk zijn.

Adriaan Dolk, Dieren

1 opmerking:

  1. bonjour, j'ai pensé, laisse conduire une fois m'une réaction car personne n'a encore conduit une réaction…. tu se demandes tu pourquoi un Français de ceci conduit vers un site Web néerlandais… je tu raconterai lui, m'as naturellement mon neveu néerlandais à côté de moi es assis et nous avons été avons été ce que à la vue sur les sites Web néerlandais ..... enfin ceci lui alors…. saluer Amaud (et mon neveu ! !) des Pays-Bas, ..... euh… ceci a brisé français ! ! ! ….

    BeantwoordenVerwijderen