Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 22 mei 2008

Ongepast

Door: Adriaan Dolk

In het kader "wat schort er aan" een observatie van Adriaan Dolk.

Op de informatieavond in het gemeentehuis van Rheden op dinsdag 13 mei jl verwijt een inspreker zowel het college als de raad geen oog te hebben voor het onrecht dat wordt gedaan aan de bewoners in het plangebied van het project Hart van Dieren (HvD). Hij verwijst later in ander verband naar de dodenherdenking en de bevrijdingsdag die net achter ons liggen en voelt de sluiting van het projectbureau van HvD op 15 mei als een bevrijding van een bezettingsmacht.

Op het moment dat inspreker is teruggekeerd naar zijn plaats en dus buiten bereik is van een microfoon kwalificeert de verantwoordelijk wethouder de gemaakte vergelijking als ongepast.

Inspreker kan alleen maar reageren door zijn stem te verheffen, waarop een PvdA raadslid, met een beroep op de procedures in de raadszaal, de voorzitter van de vergadering verzoekt het onbeschofte gedrag van de inspreker te beëindigen.

De genoemde reacties zijn tekenend voor de mores in de Rhedense politiek.

Zo’n opmerking van een wethouder scoort voor de bühne, maar leidt de aandacht af van het onderwerp. Geen zinnig mens haalt het in zijn hoofd de gedupeerden van het project HvD te vergelijken met slachtoffers uit WO II. Het is voor een wethouder te makkelijk een inspreker buiten bereik van de microfoon af te serveren. Het is voor een raadslid van de PvdA te makkelijk om met een beroep op procedures een schaamlap voor zijn politieke fatsoen te hangen.
Laat ik er nog een schepje bovenop doen: was het ook niet in wereldoorlog twee dat met een beroep op de procedures de joodse bevolking zo keurig werd geregistreerd? Wordt in de Rhedense raadzaal de bevolking vertegenwoordigd of wordt er prioriteit gegeven aan procedures? Je mag toch aannemen dat een raadslid van de PvdA begaan is met de situatie waarin deze inwoners zijn komen te verkeren; het had meer op zijn weg gelegen de voorzitter te verzoeken de inspreker van een microfoon te voorzien.

Verloederende mores in de politiek zijn van alle tijden en in een functionerende democratie is niet aflatende waakzaamheid van de burger daarbij essentieel. En die mores van de zittende politici in Rheden, toegespitst op de behandeling van degenen die in de verdrukking zijn gekomen door het echec HvD, werden door deze inspreker aan de orde gesteld.

De inwoners van Dieren met klem overtuigen dat zij alle kans hebben om hun inbreng te leveren; terwijl dat vanaf het begin van de acht min variant niet meer aan de orde was. Gegoten in beton, aldus het Lysias rapport. Als wethouder, verantwoordelijk voor de financiën van het project HvD, te kijk worden gezet door onafhankelijke bureaus dat de begroting voor een project van ruim 100 miljoen euro wel erg gammel in elkaar steekt en dan nog aanblijven. De geheimhouding van de Businesscase 2005 in stand houden teneinde klungelwerk van College, Raad en Stuurgroep te verhullen. De bewoners van het plangebied HvD bij herhaling met een kluit in het riet sturen. Een unaniem en collectief: “We hebben allemaal fouten gemaakt” uitspreken en niet de consequenties trekken en unaniem en collectief aftreden.

Die mores in de gemeente Rheden, daar gaat het om, die zijn ongepast.

Adriaan Dolk, Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten