Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 8 november 2009

Referendum

Door: Joop Zijlstra

Op de site ‘politiekrheden.nl’ staat de enquête-uitslag over herbenoeming van burgemeester P. van Wingerden-Boers. Van ruim honderd personen zegt zo’n 55% neen en 40% ja.

Men kon via de pc een stem uitbrengen. Als je in de gemeente woont en geen pc hebt lukt dat dus niet. Maar ben je geen inwoner van de gemeente en heb je wel een pc dan kun je wel stemmen. De waarde van de uitslag is dan twijfelachtig.

De vraag is of gemeentelijke enquêtes waarmee de tevredenheid van de inwoners van de gemeente worden gepeild methodisch wel deugen en dus wél een betrouwbare uitslag geven. (Niemand heeft mij daarover ooit wat gevraagd, maar dat kan toeval zijn.) De peilingen over het project Hart van Dieren indachtig heb ik een flinke portie achterdocht over deze “tevredenheidpeilingen”. Zo niet de burgemeester, zij geeft hoog op over de gepeilde tevredenheid van haar onderdanen.

De uitslagen van beide enquêtes lijken mij beide aanvechtbaar, maar geven wel een verbluffend ander resultaat. Enerzijds het duidelijke oordeel nee over de voortzetting van de ambtstermijn, anderzijds het burgerjaarverslag en de beweerde ‘tevredenheid’.

Een referendum waarbij alle stemgerechtigden zich kunnen uitspreken zou uitkomst bieden. De uitslag ervan zou de nieuwe gemeenteraad helpen bij een oordeel over de aanbeveling. Het referendum kan gehouden worden in maart a.s. gelijktijdig met de verkiezing van de nieuwe gemeenteraad.

Verkiezing en referendum samen luiden dan hopelijk ook een periode in, waarin de gemeentebestuurders luisteren naar wat er leeft onder de inwoners en eerlijk zeggen waar het om gaat, zonder opsmuk en zonder dubbele bodem. De burgers hebben er recht op te weten waar hun bestuurders voor staan, zodat zij kunnen beoordelen aan wie ze met hun stem hun vertrouwen geven.

Concluderend:
1. Organiseer een referendum over herbenoeming van de burgemeester.
2. Draag de formulering van een aanbeveling op aan de gemeenteraad in nieuwe samenstelling.

Joop Zijlstra, Ellecom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten