Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 2 maart 2010

Horzels gevraagd in Rheden

Door: Adriaan Dolk

Politiek gaat om macht. Bij deze basis ben ik als amateur in de politiek blijven steken. Best mogelijk dat er inmiddels redeneringen zijn die aantonen dat politiek niet om macht gaat, maar dat is me dan ontgaan.

Als ik om me heen kijk dan klopt het nog, die basis. Zie de triomf van de partijleiding als er winst wordt geboekt bij de verkiezingen en zie de teleurstelling als het resultaat tegenvalt. Want macht wordt uitgedrukt in zetels.

Enige tijd geleden gaf wethouder Tiemens van GroenLinks in de Regiobode te kennen dat kiezen voor de oppositie makkelijker was dan deelnemen in de coalitie. Zelf denk ik dat oppositie vele malen moeilijker is dan compromissen sluiten en je vier lang conformeren aan coalitieafspraken.

GroenLinks heeft als kleine partij voor besturen gekozen, maar heeft haar standpunt over Riverstone daarvoor geweld aangedaan. De fractie is in zo’n periode gedoemd haar mond te houden of lippendienst te bewijzen aan de coalitie. En begin nu niet over dualisme. Bovendien is er voor GroenLinks geen stemmenwinst te verwachten uit de lokale bestuurlijke activiteiten, concludeer ik uit het interview van mevr Tiemens.

Als oppositie ben je in de minderheid en delf je in negen van de tien keer het onderspit. Je steekt tien keer je nek uit en je bent negen keer de zielepiet die tegen beter weten in het nog een keer probeert. Je moet de argumenten zien te vinden die je opponent onderuit halen. Je dient je verbale vaardigheden te ontwikkelen. Je bent een horzel die wethouders tot wanhoop probeert te brengen. In de oppositie is het keihard werken zonder glamour.

Waar was de oppositie in de raad van Rheden tijdens de voorbereiding van de projecten Hart van Dieren (HvD), Riverstone en Nimmerdor? Waar waren de horzels in de raad tijdens de klankbordgroepen, bouwstenensessies, inloopavonden en rondrijdende informatiebussen. Wie luisterde naar de insprekers? Wie kwam er op voor de belangen van de inwoners die door het project HvD in de problemen waren gekomen? Wie spuugt er een wethouder op z’n vestje als deze de integriteit van bestuur te kijk zet? Wie roept de voorzitter van de raad tot de orde? Wie stelt er vragen in de raad over de noodzaak van besloten vergaderingen?

D66 geeft bij voorbaat al te kennen te willen samenwerken in de raad, de nuance te willen bewaren en - indien meer zetels dan verwacht - te onderzoeken of D66 kan meewerken aan een coalitieakkoord. Vergeet die eerste vier jaar de compromissen en de nuances. Horzels, die hebben we nodig in Rheden. Horzels kennen geen nuances, die bijten zich vast en steken raak. Het zijn buitengewoon irritante beesten.

De lijsttrekker van GemeenteBelangen Mevr. Rook inspecteert op haar vrije zaterdag afvalcontainers langs de straat om een weerwoord te hebben als straks vervanging van deze containers in de raad wordt besproken. Je geeft om te beginnen dan wel een beter signaal af naar de kiezer dan VVD, SP en D66 die samen vrolijk op de foto gaan tijdens het flyeren. Je zal als SP-kiezer maar de pest hebben aan de VVD (of omgekeerd) en je ziet je voorman/vrouw grapjes maken met de tegenpartij. Dat wordt weer handjeklap in de raad denk je dan en business as usual. D66, Ja anders of iets dergelijks; alle nuances zijn denkaar. Wat fijn dat ze er weer bij zijn.

Adriaan Dolk, Dieren

1 opmerking:

  1. A.J. van der Sluijs, Ellecom3 maart 2010 om 00:18

    Meneer Dolk,

    U maakt reclame voor de horzel.
    Prima. Maar u bent er zelf ook een van, een van het goede soort.
    Er zijn meer van die horzels.
    De gemeente bestuurders horen hen wel, zoem, zoem, maar slaan hen van zich af. Ze verstaan hun taal niet.
    Komt tijd, komt raad. We zullen zien.

    BeantwoordenVerwijderen