Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 9 juni 2010

Goed rentmeesterschap

Door: Adriaan Dolk

Nadat het project Hart van Dieren in het najaar van 2007 de geest had gegeven kwam in de jaren daarna de Traverse in beeld en wel variant 3a. Ook deze variant wordt om budgettaire redenen weer driftig kaalgeplukt. Inmiddels is er nu een variant 3a-kort en 3a-lang. Drie-a lang is volgens de provincie te duur en bij drie-a kort houden we over. Let wel het gaat over een bedrag tussen de 10 en 14 miljoen euro dat de provincie voor variant 3a-lang bij zou moeten passen.

Een voor de hand liggende mogelijkheid tot besparen is die idiote wegverlegging van de N348 uit de projectbegroting te schrappen. Deze levert geen enkele bijdrage aan verbetering van de verkeerssituatie in Dieren, maar is door inzet van belastinggeld wel een opsteker voor de projectontwikkelaar Twickel op het landgoed Hof te Dieren. Maar dit terzijde.

Want op 26 mei was er weer een ouderwets moedeloos makende inloopavond over de laatste ontwikkelingen bij de Traverse. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze de komende weken te kennen geven over “de startnotitie” en binnenkort is er weer een informatieavond in het gemeentehuis. Tenslotte wordt er een milieueffectrapportage gemaakt (waarin variant 3a-lang is opgenomen) die op z’n vroegst najaar 2011 gereed is. Er zit dus echt vaart in zoals u wel merkt.

Gelukkig zijn er begin volgend jaar verkiezingen voor Provinciale Staten en kunnen de nieuwgekozen statenleden zich eens verdiepen in het besluit van GS (2009) om het vermogen van Gelderland - zo’n 9 miljard euro opgebracht door de belastingbetaler - op de bank te zetten en alleen de rentebaten aan te wenden voor haar kerntaak, het versterken van de economische structuur van Gelderland. De provincie zet “lekker veilig” haar geld op de bank. Waar heb ik dat nog niet zo lang geleden toch meer gehoord?

Besteding van (zelfs een deel van) het vermogen kwalificeert de provincie als: “verjubelen” en instandhouding van het vermogen noemt de provincie: goed rentmeesterschap, want zo hebben ook komende generaties er wat aan.

Wat mij ontgaat is hoe er sprake kan zijn van verjubelen als de infrastructuur van Gelderland voor de komende decennia op orde wordt gebracht.

Maar ik ben werkelijk verbijsterd over de briljante geesten die er in deze tijd van uitgaan dat de waarde van een vermogen op een bank gezet vanzelfsprekend in stand blijft. Ooit gehoord van het verschijnsel geldontwaarding? Heeft iemand van de provincie misschien gelezen dat de geldpersen zowel door de VS, het VK en Europa zijn aangezet en inmiddels draaien dat het een lieve lust is?

Wat zou de provincie er van denken om zich eens te concentreren op haar kerntaak namelijk het versterken van de economische structuur van Gelderland. En dan niet blijven hangen in allerlei gemiezemaus over toch al te krappe budgetjes. “Gelderland achteraan met economische groei in 2010” kopt De Gelderlander op 3 juni.

In lange termijnplannen ontwikkelen het knooppunt Arnhem Nijmegen en de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen) zich tot centra voor de economie van onze provincie. Het doorgaande verkeer, waar we in Dieren (en Laag Soeren en Leuvenheim) mee te maken hebben, beweegt zich voor een belangrijk deel juist tussen die centra.

Is het misschien een idee dat het wegennet op die ontwikkeling wordt aangepast zodat een goede doorstroming van het verkeer met leefbare dorpskernen kan worden gecombineerd. Of wachten als in de Randstad tot de wegen door het verkeer zijn dichtgeslibd?

En mag het dan wat kosten? Nou, eigenlijk niet zegt de provincie; je kunt beter 9 miljard euro laten eroderen op een bank dan een structurele oplossing zoeken voor een probleem dat al jarenlang zichtbaar is.

De komende generaties, waar de provincie over spreekt, zullen zich knarsetandend de provinciebestuurders herinneren die hun nek niet uit durfden steken, die wel de middelen ter beschikking hadden, maar verzuimden deze in te zetten. Goed rentmeesterschap, m’n zolen.

Adriaan Dolk
Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten