Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 29 september 2010

Dorpen luiden noodklok tegen toename goederenvervoer


Dorpen luiden noodklok tegen toename goederenvervoer. Rhedense dorpen die aan het spoor liggen nemen op zaterdag 2 oktober deel aan de regionale actiedag tegen de geplande toename van goederenvervoer over de IJssellijn. Via alle spoorwegovergangen gaan de inwoners naar het Gemeentehuis in De Steeg voor het overhandigen van de noodklok aan het Gemeentebestuur.

Om het zogenaamde spoorboekloos rijden van personentreinen in de Randstad mogelijk te maken moet het goederenvervoer een andere route nemen. Dat onderwerp (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, PHS) staat op 7 oktober op de agenda van de Tweede Kamer. Er worden dan beslissingen genomen die kunnen leiden tot een toename van wel 60 extra goederentrein per etmaal door de aan de IJssellijn liggende dorpen.

Regionale actiedag op 2 oktober
In de afgelopen maanden zijn al door diverse dorpen locale acties georganiseerd. Nu wordt in RONA verband (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking) regionaal actie gevoerd. De dorpen Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren en Spankeren doen dat op dezelfde manier: de inwoners fietsen, rijden en lopen met versierde fietsen, karretjes en alles wat maar rijdt met spandoeken, toeters en bellen van spoorovergang naar spoorovergang naar het Gemeentehuis in De Steeg. De bedoeling is om massaal aandacht te vragen voor de dramatische gevolgen van toenemend goederenvervoer voor de leefbaarheid in deze dorpen. De actiebereidheid onder de inwoners is groot; ze zijn boos en bevreesd voor de gevolgen.

Om 13.00 uur vindt bij het Gemeentehuis een manifestatie plaats waarbij de noodklok wordt aangeboden aan het Gemeentebestuur van Rheden. Daar zullen locale en mogelijk ook landelijke politici aanwezig zijn. Tijdens de manifestatie vinden diverse activiteiten plaats en wordt aandacht gevraagd voor het meegaan naar Den Haag op 7oktober.

Voor meer informatie:
Rheden
Annemarieke Hendriks, 06-22537849 – havelanders@xs4all.nl

Informatie over RONA: http://www.ijssellijn.info

Informatie over de Regionale Actiedag op 2 oktober: http://www.seethelight.nl/rona/regionaleactie.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten