Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 15 februari 2011

Faunatunnel (2)

Antwoord van wethouder Tiemens op "Faunatunnel"
(Mail dd 10 februari 2010 + bijgevoegde brief dd 26 oktober 2010)

Geachte heer Zijlstra,

Bijgaande brief geeft denk ik antwoord op uw vragen. We zijn sinds de zogenaamde verplichtingenpauze voortdurend druk doende om al wat gepland is ook conform verwachting gefinancierd te krijgen. Vorige week kon ik de heer Sevenster nog niet mededelen of het goed zou komen met de financiering van de inrichting van de ecopassage. Deze week heb ik inmiddels toezeggingen van de provincie gekregen, maar we zijn er natuurlijk pas gerust op als de brieven met handtekeningen binnen zijn.

Overigens, alle experts zijn het er inmiddels over eens dat edelherten wel degelijk een ecoduct zoals gepland bij Middachten doorgaan.
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Vriendelijke groeten,
Harriët Tiemens


============================
Onderstaand de brief van Tiemens aan de provincie.

Er wordt gesmetem met acroniemen en ambtelijke taal.
Voor de niet-ingewijden:

PMJP = Provinciaal Meer Jaren Programma Vitaal Platteland
GS = Gedeputeerde Staten
ILG = Investeringsbudget Landelijk Gebied
GGOR = Gewenste Grond en Oppervlaktewater Regime
TOP-lijst gebied = lijst van natuurgebieden waar in 2013 de verdroogde natuur moet zijn hersteld. In Gelderland staan 35 gebieden op deze TOP-lijst.
HEN = Hoogste Ecologisch Niveau

============================
Aan de leden van de Statencommissie Landelijk Gebied en Water
p/a Secretaris dhr. J. de Wals
Postbus 9090
6800 GX ARNHEM

Datum
26 oktober 2010

Betreft
Verplichtingenpauze en herprogrammering PMJP

Geachte leden van de Statencommissie,

De stuurgroep Havikerpoort heeft kennis genomen van de subsidie- en verplichtingenpauze zoals die 7 september j.l. door het college van GS is afgekondigd. Dit besluit en de vervolgens in gang gezette herprogrammering PMJP baart de stuurgroep grote zorgen. De financiering en het doorgang vinden van de op stapel staande projecten in de Havikerpoort dreigen onder druk te komen staan. Juist nu de belangrijkste projecten tot uitvoering gaan komen!
De verplichtingenpauze en de onzekerheid ten aanzien van de toekomst van het gebied trekken nu reeds een wissel op het draagvlak en de inspanning van betrokkenen in het gebied. In dat kader willen wij u er op wijzen dat de Havikerpoort geheel zal worden gerealiseerd op particulier eigendom en alleen tot stand kan komen door jarenlange inzet en samenwerking van partculiere en publieke partijen.
Nadrukkelijk willen wij hier dan ook uw aandacht vragen voor het belang om voor de komende periode voldoende financiele middelen beschikbaar te stellen om de daarmee verdere realisatie van de Havikerpoort waar te kunnen maken.

Ter toelichting het volgende.
In 2004 werd vanwege de bijzonder natuur- en landschapppelijke waarden en de strategische ligging van de Havikerwaard als ecologische poort de Toekomstvisie Havikerpoort ontwikkeld. Het gebied dat daartoe het initiatief nam anticipeerde daarmee proactief op de aanwezige overheidswensen
De gebiedsvisie werd september 2004 door gedeputeerde Keereweer omarmd en sindsdien is met alle betrokken partijen, waaronder het landgoed Middachten en het landgoed Hof te Dieren veel energie gestoken in het verder concretiseren van de in de visie benoemde projecten. Dit vereiste niet alleen optimale inzet maar ook overtuigingskracht naar met name de agrariers in het gebied.

Wij staan nu op het punt om een aantal cruciale projecten uit te voeren. Projecten waarmee ook belangrijke ILG prestaties worden neergezet. Zo zal op basis van het door het waterschap Rijn en IJssel vastgestelde GGOR voor het TOP lijst gebied Faisantenbos 20 hectare verdroogde natte natuur worden hersteld. Een belangrijk project aangezien het gaat om een uniek bronbos. Uniek vanwege de bijzondere natuurwaarden die afhankelijk zijn van voldoende kwel. Maar ook uniek vanwege het feit dat het Faisantebos het enige ten noorden van de grote rivieren gelegen bronbos is met deze uitzonderlijke kwaliteit.
Naast de verdroging wordt met dit project ook 4,3 km HEN beek hersteld. Daaronder ook de Ruitersbeek die opnieuw watervoerend wordt gemaakt om de vijvers bij de Hof te Dieren weer van stromend water te kunnen voorzien. Verder zal als onderdeel van het totale project 30 ha agrarische natuur met hoge botanische waarden worden gerealiseerd.
Dit alles vergt inzet en betrokkenheid van Waterschap, Vitens, de eigenaren van de landgoederen als ook de betreffende agrariers om samen de puzzel tot het duurzaam samengaan van de verschillende functies: landbouw, productie van drinkwater, natuur en ook cultuurhistorie mogelijk te maken.
Deze inzet is er en kan nu worden omgezet in daden!

Een ander belangrijk project is de aanleg van de ecopassage Middachten. De bouw van de ecopassage ter hoogte van de N348 zal conform de planning begin volgend jaar door de aannemer worden gestart. De financiele verplichtingen zijn hiervoor reeds aangegaan. Het plan voor de inrichting van de geleiding van het wild naar de ecopasage is klaar en kan worden uitgevoerd. Met het landgoed Middachten als eigenaar van de betreffende percelen is een overeenkomst gesloten over de aanleg van de ecopassage en de inrichting van het gebied. Nadat ook financieel de plannen zijn beklonken kan de schop in de grond.

Kortom het belang dat middelen beschikbaar komen om met name bovenstaande prioritaire projecten en daarmee de realisatie van de Havikerpoort mogelijk te maken is evident. Het gebied heeft nu ruim tien jaar proactief en met optimale inzet gehoor gegeven om alle overheidwensen invulling te kunnen geven. De inrichtingsplannen zijn klaar. De betrokkenen staan in de startblokken. En er zijn verwachtingen gewekt bij de eigenaren en pachters. Voor het welslagen van het gebiedsproces is het van essentieel belang om nu deze inzet niet te frustreren en ook daadwerkelijk de schop in de grond te zetten!
Wij verzoeken u dan ook bij de afweging in de herprogrammering PMJP de projecten in de Havikerpoort te honoreren.

Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet

Hoogachtend,
Drs H.Tiemens
Voorzitter Havikerpoort

Cc College Gedeputeerde Staten Provincie Gelderland
Cc leden provinciale staten van Gelderland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten