Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 1 mei 2011

Lintjesregen

Door: Joop Zijlstra


Die Lintjesregen zet me aan het denken. Wij hier hebben een eerste klas herinnering aan mevrouw Maria Hulsman in De Steeg. Is zij nu met het lidmaatschap van de orde van Oranje Nassau de mindere geworden van meneer Henri de Knijff in Rheden? Die werd toch ridder in de orde van Oranje Nassau.


Mevrouw Çorriet van König - van Overbeek in Velp is nu ridder in de Orde van Oranje Nassau. Is zij hoger geworden dan de heer Joop Haarlemmer?
Bridget mevrouw soms beter dan meneer?

Staan al die mensen met een lintje nu een trapje hoger op de ladder dan anderen zonder lintje, zoals - ik noem maar iemand – Stefan Bosveld, te goeder naam en faam bekend in Dieren, ook om zijn prima groenten?

Mensen, houdt toch op met de onzin van die lintjes. Je bent toch gewoon waard wat je waard bent. Dat weten we toch. Wie maakt onderscheid? Wie durft dat nog? Mevrouw van Amsberg - von Lippe maakt geen verschil. Zij zet alleen een handtekening. Haar voorgangers hebben het wel uitgedacht. Al lang geleden. Hoe bind je mensen aan jou? Te gek? Nee, maar wel slim, heel slim. We trappen er allemaal in?

De lintjesdragers zijn hulptroepen die zorgen dat Majesteit op de troon blijft. Reserveofficieren bij de hand. Was de ‘adel’ niet al jaren geleden officieel afgeschaft? De hoogste ambtsdrager in de gemeente Rheden zwijmelt alleen al bij de gedachte te verkeren in nabijheid van de ‘adel’!

Ben ik met zo te schrijven nu rijp voor galg en rad, zoals destijds Johan van Oldenbarnevelt, onthoofd in 1619, en broers De Witt, omgebracht in 1672. De Oranjes kijken nu, zeker na Bernhard, wel uit voor crimineel handelen. Hun oranje voorvaderen waren minder bang uitgevallen. Die ensceneerden zelfs genoemde moord en doodslag. De huurmoordenaar van de broers De Witt, kreeg zijn leven lang een jaargeld van stadhouder Willem III. Neen, Oranjes van nu leggen zich toe op groei in populariteit. Lintjesdragers dragen er ook toe bij. Zij zijn weliswaar geen huurlingen. Sterker nog, ze betalen het lintje zelf. Zij zijn de trouwe slippendragers van een vorstenhuis dat in werkelijkheid zijn tijd allang gehad heeft.
Inderdaad is het van een ware democratie nog niet gekomen.

Onze Grondwet zegt weliswaar dat iedereen gelijkwaardig is, maar houdt er ook aan vast dat sommigen gelijkwaardiger zijn dan anderen. Let op, het komt nog tot een gekozen staatshoofd. Het is uitkijken naar mensen met zelf verworven kwaliteiten, zoals wijlen Max van der Stoel.
De nieuwe tijd komt eraan.
Houdt alvast maar op met lintjes, met koninklijke onderscheidingen.

Joop Zijlstra, Ellecom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten