Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 16 augustus 2011

WOB (3)

Door: Joop Zijlstra

Brief aan de gemeenteraad en brief aan het college van B&W.
=======
Het Comité

p/a Kastanjelaan 9
6955 AM Ellecom

16 augustus 2011

Geachte leden van de gemeenteraad van Rheden.

Bijgaand treft u aan ter kennisneming de tekst van een brief van Het Comité aan het College van B.& W. van de gemeente Rheden. (tko: zie verderop, brief aan college is toegevoegd aan deze blogpost)

De brief houdt in een vervolgverzoek op grond van de W.O.B.

Dit wegens het ontbreken van essentiële door ons gevraagde stukken over de stappen (naar derden), die volgden op de inspanningsverplichting uit de overeenkomst m.b.t. de intentieverklaring met de stichting Twickel. Die stukken moeten er wel zijn. Volgens het verslag van de raadsvergadering van
28 januari 1997 zegt de wethouder mevrouw Holierook: `Ik heb toegezegd dat elk voorstel dat uit deze inspanningsverplichtingen zal voortvloeien separaat aan de raad zal worden voorgelegd en de normale procedures en afwegingsprocessen zal doorlopen´. Het gaat ons om die stukken alsmede om de stukken inzake de stappen van het College van B.& W. naar derden.

De door het College van B.& W. aan ons toegezonden stukken waren niet relevant. Behoudens het genoemde raadsverslag en het stuk over de verkoop van grond aan de stichting Twickel t.b.v. Het Rhedens d.d. 29 november 2001 waren ze ons bekend.

Beide nog niet bekende stukken leverden ons wel memorabele gegevens op.
1. Het stuk over verkoop van grond van de gemeente aan de stichting Twickel.
De intentieverklaring van 1996 vermeldt in artikel 7: ‘De stichting verplicht zich om het perceel grond, kadastraal bekend gemeente Dieren,  sectie O, nummer 209 ter beschikking te stellen van de gemeente, c.q. de school (Het Rhedens - red.); één en ander op nader overeen te komen voorwaarden’.

Blijkens ons stuk is het anders gegaan. Het College verkocht naar blijkt haar stuk grond, gelegen op de hoek van de Burg. De Bruinstraat en de Doesburgsedijk te Dieren, aan de stichting Twickel, op voorwaarde dat zij op haar beurt het terrein voor een periode van 60 jaren ter beschikking zou stellen van scholengemeenschap Het Rhedens. De verkoopprijs bedroeg f 1.430.425,-

Twickel zou het terrein vervolgens in erfpacht aan Het Rheden verhuren voor de som van f 125.147,-- per jaar. (Een rendement van 8,75%.) De gemeente gaf met de verkoop van haar grond aan de stichting de leidsels van beleid uit handen.

2. Wat het raadsverslag van 28 januari 1997 betreft het volgende.
In de betreffende raadsvergadering verklaart het CDA dat het College zich gaat inspannen voor verlegging van de N348 ‘zonder dat er een gedegen verkeerskundig onderzoek aan is voorafgegaan’. Dat is een belangrijk gegeven.

Het College handelde met de intentieverklaring in het wilde weg, in tegenstelling met de stichting Twickel die recht op haar doel afging.

Weliswaar repliceert wethouder Holierook dat de inspanningsverplichtingen (de verlegging van de N348 en de afsluiting van de Doesburgsedijk) passen in een verre toekomstvisie op dit gebied, maar zij bevestigde daarmee dat het College van B.& W. toe had gezegd zich in te spannen voor verlegging en afsluiting op grond van slechts globale gegevens over het gebied, zonder gedegen verkeerskundig onderzoek ter plaatse.

Is het College in de onderhandelingen is wel alert geweest of was het eerder argeloos, feit is dat men door Twickel vakkundig in het pak werd genaaid.

Het is betreurenswaardig dat de gemeenteraad de facto unaniem akkoord ging met het voorstel - deze en gene con amore nog wel - zonder nog woorden te wijden aan het noodzakelijke verkeerskundig onderzoek waarin de verlegging en afsluiting gewogen had moeten worden. Met zijn instemming verleende ook
de raad aan het particuliere belang van de stichting Twickel voorrang boven het algemene belang van een goed verkeersplan voor geheel Dieren.

Nu, ruim veertien jaar later, is het nog maar de vraag of de N348 verlegd gaat worden. Binnenkort wordt aan de MER-commissie ook de alternatieve variant van handhaving van de N348 voorgelegd. Alleen al om het laatste zien wij ons voor ons streven en onze moeite ervoor beloond.

Zoals gezegd ontbraken de stukken die op de inspanningen van het College van B.& W. betrekking hebben.

Daarom doen wij dus ons vervolgverzoek op grond van de W.O.B. met het oog op het doel ervan: te achterhalen hoe verlegging van de N348 en afsluiting van de Doesburgsedijk als harde voorwaarde van het Rijk in de subsidiebeschikking voor ‘Traverse Dieren’ terecht kon komen.

Drs J.A. Zijlstra,
secretaris van Het Comité
========================================================================
Brief aan college van B&W

Het Comité
p/a Kastanjelaan 9
6955 AM Ellecom

15 augustus 2011


Aan het College van B.& W. van de gemeente Rheden
Hoofdstraat 3, 6994 AB De Steeg

Vervolgverzoek op grond van de W.O.B.

Geachte College,

Wij hebben uw brief van 19 juli 2011, kenmerk W1922311.08559, in antwoord op onze brieven van 26 mei en 6 juni van dit jaar in goede orde ontvangen..

U hebt ons stukken toegezonden, die naar u schrijft ‘mijlpalen vormen in het project Hart van Dieren en Traverse Dieren’.

Daarmee hebt u onze vraag echter in te algemene zin geïnterpreteerd. Bovendien waren uw stukken - behoudens het raadsverslag van 28 januari 1997 en het stuk over de grondverkoop aan stichting Twickel t.b.v. Het Rhedens d.d. 29 november 2001 - aan ons bekend.

Naar die stukken hadden wij dan ook niet gevraagd.

De vraag in onze brief van 26 mei 2011 luidde als volgt.

“Wij verzoeken u op grond van de WOB ons te informeren over al de stappen die u na goedkeuring door de raad van de overeenkomst van 1996 naar derden hebt gezet (met bijbehorende data) om de verplaatsing van de N348 te bewerkstelligen. U wilt ons wel laten weten welke stappen u hebt ondernomen samen met de stichting Twickel. ..

Wij verzoeken u, eveneens op grond van de WOB, ons de stukken over te leggen waarin genoemde stappen zijn aangetekend alsmede de resultaten van die stappen.”

(Dat met ‘de overeenkomst van 1996’ de intentieverklaring van 17 december 1996 werd bedoeld is duidelijk uit de context van onze brief van 26 mei 2011.)

Wij releveren graag nog eens waar het ons precies om ging.

De artikelen 1 en 2 van de intentieverklaring van de stichting Twickel en de gemeente Rheden luiden als volgt:

1. De gemeente zal zich inspannen om op termijn van 10 jaar of zoveel eerder als mogelijk de Doesburgsedijk voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten.

2. Ook zal de gemeente zich inspannen de Arnhemsestraatweg (N348. red.) te verplaatsen naar de spoorlijn. De gemeente is hiervoor afhankelijk van derden.

Met betrekking tot het laatste staat verderop in de verklaring onder artikel 4:

4. De gemeente zal zich samen met de stichting Twickel maximaal inspannen voor de realisering hiervan (De verlegging van de N348 tot bij het spoor) door onder andere bij derden de nodige fondsen te genereren.

De laatste volzin wordt In punt 5 van het Collegevoorstel aan de raad van 28 januari 1997 nog eens naar voren gebracht in volgende bewoordingen.

“Afgesproken is dat zowel de stichting Twickel als de gemeente Rheden zich zullen inspannen door onder andere bij derden de benodigde fondsen voor de verlegging van de Arnhemsestraatweg te genereren.”

Ons W.O.B.-verzoek ging erom te achterhalen welke stappen het College van B.& W. van de gemeente Rheden heeft ondernomen ter generering van genoemde fondsen, zodanig dat in plan ‘Hart van Dieren’ de verlegging van de Arnhemsestraatweg (N348) werd opgenomen als voorwaarde van het Rijk voor de subsidieverlening aan het project ‘Hart van Dieren’.

U herinnert zich dat het ecoduct nabij Hof te Dieren daarbij een rol speelde.

Ook in plan ‘Traverse Dieren’ is de verlegging van de Anhemsestraatweg (N348) tot bij het spoor door het provinciaal bestuur genoemd als harde voorwaarde van het Rijk. In dat plan komt het ecoduct nabij Hof te Dieren niet meer voor vanwege de ongeschiktheid van de gekozen plek.

De stukken die u ons bij brief van 19 juli 2011 op onze vraag van 25 mei 2011 toezond zijn voor ons in dat opzicht niet relevant.

Wij veroorloven ons daarom u nogmaals en met nadruk te verzoeken onder verwijzing naar de W.O.B. aan ons die stukken ter beschikking te stellen die betrekking hebben op al de stappen die uw College sinds eind 1996 ondernam om fondsen te genereren voor verlegging van de Arnhemsestraatweg, daaronder uiteraard begrepen de stappen van voorgaande Colleges van B.& W.

Bedoelde stappen zijn naar ons gevoel zeker gezet, al dan niet in overleg met de stichting Twickel. Over afspraken met derden zal ook het nodige op papier staan,

Wij verwachten de door ons gevraagde stukken alsnog van u te ontvangen.

Met hoogachting en met een vriendelijke groet,
namens Het Comité
Drs J.A. Zijlstra,
secretaris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten