Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 16 oktober 2011

Veracht den burgerman, doch ledig zijne kruiken

Door: Joop Zijlstra

Aan de leden van de gemeenteraad van Rheden.

In het Streekjournaal staat tekst van ´Theo´: ‘Een langere tunnelbak met daaroverheen de oversteek tussen de Spoorstraat en de Wilhelminaweg kost 3,8 miljoen extra. De gemeente wil daar 1,8 miljoen aan bijdragen.’

Gemeenteraadsleden, let op uw zaak, let op ons aller zaak.

Als u afziet van de niet noodzakelijk verlegging van de N348, ten bate van Hof te Dieren, is het geld voor een langere tunnelbak direct beschikbaar.

U zou toch 1,8 miljoen euro´s willen bijdragen? Dat is dan een subsidie voor de stichting Twickel, een subsidie met een omweg. Ga het maar na!

Dat geld kan ook beschikbaar komen voor andere wensen, voor de gewone mensen, voor een zwembad bijvoorbeeld. Voorbeelden te over.

Geld besteden aan de wegverlegging ten bate van Twickel volgt uit de ‘intentieverklaring’ van 1996 van gemeente en Twickel. Dat is het pact van ´Hof te Dieren´, bestuurderen onder elkaar. U bent niet meer gehouden aan de oude afspraak van toen, integendeel.

Zou er eerder niet een gesloten onderdoorgang komen tussen Dieren-zuid en Dieren-noord. Dat gaat niet door. Bij de opzet ‘open tunnelbak’ blijft het gebied daar vergeven van het verkeerslawaai. De verlegde N348 zorgt daarentegen wel voor rust op Hof te Dieren, voor wie daar komen wonen.

Het particulier belang gaat voor het algemeen belang? Twickel werkt daar al tientallen jaren aan, op diverse plaatsen. Geld doorsluizen van de overheid, van ons allen, naar Twickelse plannen, waaronder Hof te Dieren.

Google voor de aardigheid eens naar de site van de stichting. Daar in het kasteel van Delden hangt een paneel met daarop de dichterlijke tekst:

Werk langzaam en met plan
En spied door alle luiken
Veracht den burgerman
Doch ledig zijne kruiken.
vrij naar Richard Jules Minne, Vlaams dichter/prozaschrijver (1891/1965).

Er was eens een eenvoudige mens in Delden. Die huurde een stuk ruige grond van Twickel, voor een volkstuintje. Hij werkt hard om het op orde te brengen. Het begint na drie jaar iets op te leveren. Dan zegt Twickel de huur op. ´Men heeft de grond zelf nodig.´ De man kan verderop een ander stuk grond huren. Hij moet van voren af aan beginnen, maar hij zegt toch ja. Hij moet iets, hoe machteloos hij zich ook voelt.

´Ledig zijne kruiken´, zegt het paneel in het kasteel van Delden.

Zo gaat dat, al eeuwen lang. Ook in het pact van ´Hof te Dieren´.

De adelstand moge opgeheven zijn, de ´edelen´ werken gestaag door.

Gemeenteraadsleden, let op ons aller zaak.

Joop Zijlstra, Ellecom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten