Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 1 november 2011

Mevrouw Bieze kannie kieze (1)

Door: Adriaan Dolk

Op 26 september vergaderde een commissie (CMIE)van Provinciale Staten Gelderland over variant 3a-kort als het voorlopig vastgestelde tracĂ© van de Traverse in Dieren. De gemeente Rheden, de Gemeenschappelijke Belangenorganisaties (GBO) in Dieren en de Dels ondernemingsvereniging verkiezen met grote stelligheid de variant 3a-lang. Zo’n 12 insprekers getuigden op de vergadering van deze voorkeur. Daarna stelden verschillende provinciale commissieleden vragen aan de gedeputeerde mevr. Bieze (VVD) onder meer over het budget dat beschikbaar is en de begroting van de beide varianten.

Mevr. Bieze zei dat er sprake is van een begroot verschil van 13,5 miljoen euro tussen de varianten 3a-kort en 3a-lang. Echter wat zij na enig doorvragen met tegenzin toegaf was dat variant 3a-lang slechts 3,5 miljoen boven het beschikbare budget was begroot. Geen verschil voor de provincie om van wakker te liggen, zou je denken. Waarom dan toch haar voorkeur voor variant 3a-kort? Want als je de beschikbare cijfers verder hanteert houdt de provincie bij uitvoering van variant 3a-kort ten opzichte van het beschikbare budget 10 miljoen euro over.

Er nog even van afgezien dat de rijkssubsidie van 53 miljoen wordt gekort als het budget niet in haar geheel wordt gebruikt, is dit toch wel een heel merkwaardige gang van zaken. Waar wil mevr. Bieze die 10 miljoen dan voor gebruiken? Voor het opvangen van tegenvallers bij de projectuitvoering en voor het verder ‘aankleden’ van variant 3a-kort met geluidsschermen en groenvoorzieningen. Want we willen als provincie - zoals we gewend zijn - een kwalitatief goede weg neerleggen, aldus de gedeputeerde.

Heeft u het ooit zo zout gegeten? Van wie zijn die 4000 miljoen NUON euro’s die de provincie op een bankrekening heeft gezet? Dat is geen geld van de provincie, dat is geld die de gemeenschap toebehoort en besteding ervan graag niet te veel uitstellen. Over 10 jaar is meer dan de helft van de huidige waarde van dit bedrag verdampt.

Waar haalt mevr. Bieze de euvele moed vandaan om met een gezicht op belangrijk een andere variant te kiezen dan de inwoners van Dieren samen met de gemeente Rheden hebben ontwikkeld? Voorgangers van mevr. Bieze hebben ondanks herhaalde beloften gedurende vijftig jaar verzuimd het probleem aan te pakken of pakten het verkeerd aan. En dat gehannes van onze geliefde bestuurders heeft de gemeenschap vele malen meer gekost. Ook al komen er tegenvallers en wordt het project aangekleed met geluidsschermen en een riante groenvoorziening, dan mogen die best nog bij de projectkosten worden opgeteld. Ook even hand in eigen boezem steken en bestuurlijke missers – en die zijn hier aan de orde - dienen bestuurlijk te worden rechtgezet.

Adriaan Dolk, Dieren

1 opmerking:

  1. L. Verhaaf,, Dieren (Zuid)1 november 2011 om 10:51

    Mevrouw Bieze heeft niets te kiezen. Zij doet wat de behoudende ambtelijk top wil. Ze zou een werkzaam ontroestingsmiddel moeten kopen en, naar me lijkt, ook een kilo humor.

    BeantwoordenVerwijderen