Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 12 december 2011

Crisis en herstel

Door: Joop Zijlstra

Geachte leden van het College van B.& W., op pakjesavond.

Crisis en Herstelwet lees ik in uw bestemmingsplanwijziging Middachten.

Dan valt de folder over de ‘Actie Kersttas 2011’ bij ons in de bus en ik denk aan die wet. Die wet heeft niet tot doel iets te doen aan de positie van de armen. Voor herstel van crisis bij de armen in onze gemeente geeft een aantal inwoners van onze zeven dorpen zich moeite.

De tekst van de folder gaat hierbij ter lezing èn ter nadere overweging.

Het gaat niet om een verlanglijstje, het gaat meer om een geeflijstje.

Het gaat om het geven van tassen met boodschappen. Laat zo’n tas eens € 40,-- kosten, laat het 120 tassen zijn, voor evenveel armlastige gezinnen in Ellecom en De Steeg (tevens in Dieren en Spankeren).

Dat komt neer op een kleine € 5.000,--. In Velp verzamelt men goederen, in Rheden gaat de actie over enveloppen met inhoud. Dat maakt ook nog eens € 5000,--. Samen gaat het om € 10.000.

Is dat genoeg? Zijn er niet meer armen, zijn er onder hen geen mensen, die uit vermeende schande er nog niet toe komen om hulp te vragen?

Actie Kersttas 2011 en de twee andere acties beogen hulp met Kerstmis.

Hoe ging het de armen met Sinterklaas? Hoe gaat het hen het jaar door? Met dag in, dag uit armoede? De stichting Mensen in de Bijstand heeft vaak geen donaties genoeg om afsluiting van gas en elektra voor te zijn.

Gebrek treft altijd weer arme mensen.

U als leden van het College van B.& W. bent in uw wettelijk taak t.a.v. ‘de minima’ gehouden aan wet en regels van hogerhand. Maar u hebt wel de mogelijkheid om een gebaar te maken, om de initiatiefnemers te helpen. Uit een of ander potje, u hebt ze wel.

U kunt overwegen om de donaties te verdubbelen die van particulieren binnenkomen voor acties met Kerstmis. Dat zou goed zijn voor de acties en het zou particulieren stimuleren om na te denken over de feitelijke situatie in het land, over de kwalijke tegenstelling tussen arm en rijk.

Een besluit ‘verdubbeling donaties’ zou voor dit jaar te laat komen.

Dat kan later. Bepaalt u zich morgen, op de Collegedag, ‘toevallig’ het feest van Sint Nicolaas van Myra (280-352), tot het ter beschikking stellen van een bedrag van zegge € 10.000,-- aan de Actie Kersttas 2011 en aan de andere twee hulpacties. Een gironummer is wel te vinden.

Uitreiken van goederen en geld doet men op aangeven van de algemene Stichting ‘Mensen in de Bijstand’, ongeacht kerkelijke gezindte.

Ik kom niet als smekeling tot u, maar doe u de suggestie van hierboven.

Met een vriendelijke groet,
J. Zijlstra, inwoner van Ellecom


Geen opmerkingen:

Een reactie posten