Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 6 december 2011

Faunatunnel bij Middachten

Tekening - Jan de Beijer (1703-1780)
TKO: Oorspronkelijk posting dateert van 1 dec. Na aanvulling opnieuw geplaatst op 6 dec. Vanavond komt de faunatunnel bij de infromatieavond van de gemeenteraad aan de orde. 

Door: Joop Zijlstra

Water loopt af naar beneden.
Geld stroomt veelal omhoog.

Op 30 november jl. sprak de Commissie Buitengebied van Provinciale Staten over een bijdrage van € 180.000 voor de aankleding van een ecotunnel bij Middachten.

Men bevindt zich in het gezelschap van de Vereniging Natuurmonumenten die € 250.000 bijdraagt.

Natuur
Waar gaat het om? In de jaren ’90 is door de provincie Gelderland het Natuurplan Veluwe 2010 opgesteld.

Het leefgebied van de edelherten ‘de Veluwe’ moest worden vergroot door natuurgebieden met elkaar te verbinden (ecologische verbindingszones). In onze omgeving konden de dieren dan via de bossen tussen De Steeg en Ellecom naar en van de Havikerwaard komen (plan Havikerpoort). Bij dat plan hoorde een ecoduct óver de snelweg A348. Dat is later vanwege onvoldoende middelen vervangen door een faunatunnel ònder de snelweg bij Middachten. Onlangs is besloten om die tunnel lager en minder breed uit te voeren. Jammer voor de edelherten. Zij zijn uiterst huiverig om ergens onderdoor te lopen en zullen dus de Havikerwaard niet bereiken. Wilde varkens zullen op de faunapassage ook wel worden geweerd. Daarmee wordt het hoofddoel van Natuurplan Veluwe niet meer gehaald. Het is blijkbaar niet anders.

Maar nu
Een faunapassage zonder grote dieren? Waarom dan nog een tunnel aanleggen zoals gepland? Een rioolbuis van enige afmeting is ruim voldoende voor de kleinere dieren, inclusief de dassen. ‘Aankleding’ als gepland is niet meer nodig zeker niet als de rioolpassage iets verderop wordt gerealiseerd, waar het ook nog eens rustiger is.

Verstedelijking
In de nota aan de Statencommissie is sprake van nadeel van oprukkende bebouwing. Graag akkoord: Maar waarom wordt er dan in het kwetsbare gebied bij de bronbossen van Middachten voor heel veel geld terrein te koop aangeboden met een daarop te bouwen nieuwe woning?

Het is hoogst wonderlijk dat de gemeente Rheden voor de bouw vergunning verleende.
Twee verschillende soorten beleid in één gebied?
De gemeente zegt dat het landgoed op zoek is naar ‘nieuwe economische dragers’.

Met andere woorden: er moet daar meer geld binnenkomen. Maar moet dat van de overheid komen, van ons allen? Is dat geen zaak van feodaal Middachten zelf?

Misschien is het politici, zeker in deze tijd, wat waard te weten hoeveel het totaal is aan subsidie, landelijk, provinciaal èn gemeentelijk, dat jaarlijks naar landgoed Middachten stroomt. Dat op een rij zetten, dat eens nauwkeurig nagaan.

In dit geval is besparen voor de provincie al heel gemakkelijk: € 180.000 doorstrepen voor een ‘aankleding’ die overbodig is.

Joop Zijlstra, Ellecom.

Naschrift: Op de site Huizenvinder staat een en ander bij Middachten te koop.
Het voorstel van de bestemmingsplanwijziging van de gemeente en het betreffende raadsbesluit is m.i. onherroepelijk.

Heel aardig in dit verband is punt 9 van het raadsbesluit:

 '9. wordt er een evaluatie uitgevoerd? N.v.t.'

Volgens mij is dat laatste in de gemeente gewoonte: niet evalueren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten