Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 13 december 2011

Faunatunnel Middachten in de raad

Door: Jogchum Sevenster

Tijdens een raadsvergadering afgelopen week in het Rhedens gemeentehuis kwam aan de orde, wijziging bestemmingsplan faunatunnel Middachten. Opnieuw stelden diverse fracties weer vragen.

In een uitstekend kort pleidooi stelde de vertegenwoordiger van CU de faunatunnel-plaats weer ter discussie. Terecht merkte hij op, dat nu het edelhert verdwenen is uit het Havikerpoort project, een andere situatie is ontstaan. Het was tenslotte dit dier die een beslissende factor was bij de bepaling van de plaats van de faunatunnel.

Vorig jaar stelden de Statenfractie en raadsfractie van de VVD ook de faunatunnel plaats ter discussie. Nader onderzoek door de provincie wees uit dat de plaats prima was. Verbijsterend is, dat diegene die het rapport: Inrichtingsplan Havikerpoort voor Edelherten, geschreven heeft, nooit gevraagd is voor dit onderzoek. Ook onze stichting, die een adviesrapport voor de provincie heeft geschreven, is hiervoor niet benaderd. Een kwalijke zaak.

Waarom staat die tunnelplaats ter discussie?
Vanaf de weg Dieren- Doesburg tot aan de IJssel brug De Steeg ligt een snelweg lengte van 2800m. die door het Havikerpoort gebied loopt. Als je een faunatunnel aan wilt leggen, binnen die lengte, dan ga je logischerwijs uit van het midden van de snelweg lengte, op zoek naar een geschikte plaats ,waarbij het landschap een bepalende factor is. Gezien het feit dat een hoogwatervrije vluchtroute, die in verbinding staat met de tunnel,behoort bij het Havikerpoort project, is ook dit onderdeel belangrijk bij de tunnelplaats bepaling.

Men moet uitgaan van het principe: Hoe korter deze route, hoe sneller de dieren het uiterwaardengebied kunnen verlaten tijdens hoogwater periodes. Daarbij komt nog bij dat de aanleg ook minder geld kost.De huidige geplande faunatunnel komt nu aan het eind van deze snelweg lengte te liggen, er voor zorgend dat in het westelijk uiterwaarden gebied een landschap trechter ontstaat, veroorzaakt door de ligging van kasteel Middachten. Daarom heeft onze stichting ook geadviseerd de faunatunnel plaats ongeveer 800m op te schuiven ten op zichtte van de huidige geplande plaats.

Heeft de huidige plaats van de faunatunnel voordelen?
Uit menselijk oogpunt zit er voordelen aan de plaats. De dieren kunnen genieten van festiviteiten rondom het zichtbare kasteel Middachten. Kerstmisviering, geweien tentoonstelling met zijn jachthoornblazen, paardensport, trouwpartijen, zondag ochtend tuinconcerten en misschien komt het folklore festival of een Game Fair wel weer terug. Ja, misschien komt de tijd weer, dat er geschaatst kan worden op de binnen- of buitengracht rondom het kasteel.

Of de dieren behoefte hebben aan deze activiteiten, kunt u als lezer zelf het beste invullen.

Geen tunnel aanleg.
Wat gebeurd er, wanneer de raad niet akkoord gaat met de wijziging van het bestemmingsplan. Legt de provincie hem toch aan en zet de raad van de gemeente Rheden buiten spel, dan heb je gedonder in de glazen. Daar zit niemand op te wachten, denk aan het project Traverse Dieren, waarbij beide betrokken zijn, en ook niet geheel storingsvrij verloopt.

Doorgaan betekent ook, dat enkele miljoenen euro’s gemeenschapsgeld worden besteed wordt aan een project waarbij het nuttig effect twijfelachtig is. Het landgoed Middachten zal het meeste profijt hebben.

Trekt de provincie de stekker er uit, dan veranderd er niets in het uiterwaarden gebied. Dan blijft Gods water stromen over Gods akker, met alle gevolgen van dien. Het voordeel is alleen, dat de miljoenen euro’s in de kas blijven zitten, misschien gaan ze wel naar het failliete Griekenland. Ongetwijfeld zijn daar nog gemeentes die een fauna of weg tunnel willen aanleggen.

Wethouder Tiemens, van het Rhedens college ,weet dat er onrust is in de raad, ze moet niet halsstarrig vast houden aan haar principe: "vastgesteld is vastgesteld. Punt uit."

Ze moet niet komen met dreigementen. Ze moet open staan voor standpunten van anderen. Ze moet bereidt zijn een gesprek aan te gaan met de provincie, en het niet aan laten komen op een conflict met de raad van de gemeente Rheden, hopende als overwinnaar uit de strijd te komen. Strijd is er al genoeg in onze wereld. Laat dit de gemeente Rheden voorbij gaan, in het belang van mens en dier.

Namens de Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap,
J.Sevenster

1 opmerking:

  1. J. Zijlstra, Ellecom14 december 2011 om 01:02

    De heer Sevenster heeft het gelijk aan zijn zijde. Ik wil dat ook nog wel eens uitleggen, maar niet aan de dovermansoren van de gemeenteraad.
    Joop Zijlstra, Ellecom

    BeantwoordenVerwijderen