Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 6 december 2011

Faunatunnel Middachten

Faunatunnel: gepland bij Middachten onder de A348
Door: Jogchum Sevenster

Openbrief aan de raad van de gemeente Rheden over de Faunatunnel bij Middachten.

Deze maand neemt U, gemeenteraad van Rheden, een bestemmingsbesluit aangaande de aanleg van een kleine faunatunnel door het talud van de snelweg A348 ter hoogte van kasteel Middachten. Deze tunnel dient het “natuurverkeer”tussen de Veluwe en de uiterwaarden te verbeteren. Uiterwaarden die periodiek geheel of gedeeltelijk onderwater komen te staan. Wij weten met zijn allen wat vaak de gevolgen zijn. Verdrinking van vele diersoorten.

Tijdens de “grote trek” in het Afrikaanse Serengeti National Park, verdrinken veel gnoes bij het oversteken van de snelstomende rivieren, in het Amerikaans Yellostone Park zakken Wapiti herten door het ijs en verdrinken. Beiden zijn natuurprocessen.

Het verdrinken van dieren in de Havikerpoort uiterwaarden tijdens een hoogwater periode is geen natuurlijk proces. Door menselijk ingrijpen: Aanleg van meidoornheggen,verhogen van de dijken, grootschalig klei afgraving en ontzanding, met daarnaast de aanleg van de hoog gelegen snelweg A348 is er niets van over gebleven van het oorspronkelijk landschap. Een landschap die dieren tijdens hoogwater de gelegenheid gaven de veilige Veluwe op te zoeken.

Door de faunatunnel moeten we er vanuit gaan dat er meer Veluwse diersoorten de uiterwaarden intrekken, misschien in de toekomst de wolf en lynx.

Wij mensen, hebben daarom ook de morele verplichting ten op zichtte van natuur het verdrinkingsproces zoveel mogelijk te beperken. In het verleden is hier in zijn totaliteit geen aandacht aan besteedt.

De provincie heeft 175.000 euro beschikbaar gesteld ter inrichting van het gebied rondom de faunatunnel. Maar waar aan wordt dit geld besteedt? Aan een heg, een singel of een stobbenwal. Of heeft een hoogwater vrije vluchtroute ook nog een prioriteit.

Is het in belang van Middachten of mogen de dieren ook nog van profiteren?

Middachten en de provincie zijn nog aan het onderhandelen. Dat is geen goed teken en is natuurlijk absurd dat het raadsbesluit over de aanleg van de faunatunnel over enkele dagen staat te gebeuren en de aanleg van de tunnel al vrij snel zal aanvangen dat er nog niets officieel bekend is over de inrichting in het uiterwaardengebied.

Een hoogwater vrije vluchtroute die in verbinding staat met de faunatunnel is prioriteit nr. 1.

De rest is bijzaak. 175.000 euro is zo verdwenen.

Daarom raad van de gemeente Rheden: Eis duidelijkheid en als dat er niet is blaas de hele zaak maar af. Een conflict meer of minder met de provincie maakt ook niets uit.

Denk deze keer aan het dierenbelang, zij die zich niet kunnen laten horen, daarom doen wij het.

Namens de Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap,
J.Sevenster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten