Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 24 december 2011

Kerst

Joop Zijlstra schreef aan de Gelderse provinciale commissie Mobiliteit, Infrastructuur en Economie

In de bijlagen zenden wij u de twee bladzijden van de brief die we onlangs ontvingen van de Nationale Ombudsman. Die spreekt voor zich.

Onze ‘actie WOB’ begonnen wij om na te gaan of er inderdaad een harde voorwaarde van het Rijk bestond voor wat betreft de wegverlegging van de N348, zoals uw gedeputeerde, mevrouw Van Haaren, in maart 2010 beweerde. Onze hypothese was helder: er is geen harde voorwaarde. Wij vermoedden natuurlijk al hoe het zat.

Wij onderzochten de zaak voor u. U hebt er immers geen tijd voor om alles na te gaan wat GS aan u voorlegt. Toch aanvaardde u onlangs het GS-voorstel ‘Traverse Dieren’, al besloot GS tegen recent MER-advies in.

U aanvaardde eerder in plan ‘Hart van Dieren’ de aanleg van een ecoduct ter hoogte van Hof te Dieren als was dàt een ‘harde voorwaarde’ van het Rijk. U wist niet dat de subsidie voor dat ecoduct kon voorzien in de kosten van het verleggen van de N348. U wist niet dat B.& W. van Rheden en de stichting 'Twickel' al in december 1996 daarover een overeenkomst sloten, zonder dat er zelfs maar een schets bestond van een verkeersplan.

U wist niet dat men de weg wilde verleggen om 'Twickel' de kans te bieden om een kasteel met tien appartementen te bouwen op de plek van het voormalige landhuis van de Oranjes. U wist niet dat B.& W. destijds ook al een bouwvergunning hadden verleend voor dat kasteel. U wist niet dat er van het te bouwen kasteel Hof te Dieren maar twee appartementen (op papier) werden verkocht. Dat kwam, meende 'Twickel', omdat de N348 te dicht bij het geplande kasteel liep (op zeventig meter afstand).

U wist niet dat ‘Twickel’ daarom, geruime tijd na goedkeuring van het bouwplan door de gemeente Rheden, de bouwaanvraag introk (met het oog op aan ‘Twickel’ terug te storten legeskosten). Toekomstige bouw van een kasteel blijft voorzien.

Wat dat ecoduct betreft. U wist niet hoe B.& W. van Rheden een dringend negatief advies over de plaats van het ecoduct naast zich neerlegden. De gemeenteraad werd daarin door B. & W. ook nog eens bedrogen na de actie ‘spandoek’ (Zie de foto in de bijlage). De gekozen plaats was voor een ecoduct natuurlijk niet geschikt. Het werd dan ook geschrapt in het nieuwe plan ‘Traverse Dieren’. U wist niet hoe ‘Twickel’ de 'ontsnippering' van Hof te Dieren opvoerde als nieuwe voorname grond voor de 'harde voorwaarde' van verlegging van de N348.

Stelt u het zich eens voor hoe het enkele bewoners van de Burgemeester Willemsestraat in Dieren te moede is nu er bij hen een weg door hun voortuinen dreigt te worden aangelegd terwijl diezelfde weg met subsidie van de overheid wordt verlegd ten gerieve van toekomstige bewoners van kasteel Hof te Dieren. Die zouden er eens te dichtbij de weg moeten wonen!

U weet ook niet – dit n.a.v. een ander recent besluit van u - wat Middachten bezielt bij het zogenaamde faunatunneltje. Wordt er bedrog gepleegd of is men daar in De Steeg gewoon zeer slim bezig in allerlei overleggen en overeenkomsten met de overheid? Het doel daarvan is duidelijk: veiligstellen van de eigen menagerie. Het middel in casu is het voorstel van GS over een tunneltje. U stemde ermee in. De gemeenteraad in Rheden heeft deze week in gestemd met een voorstel tot wijziging van een bestemmingsplan terzake, net zo onwetend als u wat betreft de achterliggende gang van zaken.

Uiteindelijke oorzaak van het gedoe ligt, zowel wat betreft ‘Middachten’ als wat betreft 'Twickel', in het feit dat sommigen, machtigen met veel geld, zich boven anderen stellen en de grens aan het eigen belang verre overschrijden. Ik lees in een folder van het kerkje in Ellecom: "De adellijke bewoners van kasteel Middachten hadden speciale zitplaatsen. In 1860 kreeg ook het gewone volk banken en werden in de Middachter Bank negen stoelen met een rieten zitting geplaatst. Aan de voorkant zijn wapentekens geplaatst waaronder een kroon met monogram AB (van Aldenburgh Bentinck)." U zult het misschien wel begrijpen.

Dat mensen van ‘Middachten’ en ‘Twickel’ doen wat ze doen is tot op zekere hoogte pardonnabel, maar dat bestuurders zich daarmee steeds weer in lijn opstellen, is onvergeeflijk.

Misschien dat u deze brief nog voor Kerstmis leest. Misschien dat u in deze tijd stilstaat bij de geboorte van het ‘kerstkind’. Dat kind werd later om zijn compassie met en om zijn strijd voor het gewone volk in koelen bloede vermoord. ‘Er moet geen onrust zijn in het Rijk‘, was de boodschap van de machthebbers. Dat soort ongerechtigheid gaat nog steeds door, in allerlei vorm. Enfin, u weet het wel. Wat te doen? Tijd nemen om de door GS aan u verstrekte gegevens na te gaan op waarheid en verzinsel, en om vervolgens alsnog te handelen naar uw conclusies uit uw nieuw verworven inzichten.

Met een vriendelijke groet.
Namens het Comité
J. Zijlstra, secretaris, te Ellecom


2 opmerkingen:

  1. Heeft deze mijnheer een vergunning aangevraagd voor deze actie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joop Zijlstra, Ellecom29 december 2011 om 01:29

    Anoniem, walgelijk.

    BeantwoordenVerwijderen