Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 5 januari 2012

'Ellecoms Behang'

Door: Joop Zijlstra

Geachte leden van de gemeenteraad.

Op 6 december werd tegenover het huis Zutphensestraatweg 2a, Ellecom op last van de gemeente een strook grond ontdaan van Laurierstruiken. Een rapportage van wat er plaatsvond treft u aan op de site politiekrheden.nl.  (‘Sinterklaascadeautje uit De Steeg voor Ellecom' 1 en 2.).

Op 31 december troffen we de familie die op het aangegeven adres woont. Het hele buurtje had een brief ontvangen van de gemeente. Die van 2a hadden de brief nog. Hij wordt in de bijlage onder uw aandacht gebracht. De familie van 2a reageerde daarop met een tweetal brieven waarin men uiting gaf aan zorg over de kwestie groenstrook.

Een brief ging naar de gemeente. Men kreeg de gebruikelijke ontvangstbevestiging ‘als u na zes weken niets hebt gehoord kunt u opbellen’. In plaats van een antwoord op de brief kreeg de familie een telefoontje van de gemeente op 6 december, de dag waarop de laurierstruiken werden verwijderd door een hoveniersbedrijf.

De andere brief ging naar de secretaris van de vereniging ‘Ellecoms Belang’. In reactie op die brief bracht een bestuurslid van de vereniging aan de familie een bezoek. Over hun ervaringen met hem leest u hierna. Na ons bezoek aan de familie schreven wij hem het volgende.

“Geachte heer,

Zaterdagmiddag ben ik langs gegaan bij het adres Zutphensestraatweg 2a. De bewoners wonen, weet u wel, tegenover de kaalslag op de voormalig groene hoek tegenover hun huis. Mevrouw kreeg weer de tranen in de ogen over de toestand sinds 6 december. Volgens zeggen van de mensen hebt u meegedeeld dat de plannen van de gemeente definitief waren. Ik zag bij hen de correspondentie in van de gemeente over dat stuk groen met de erbij gesleepte argumenten. Het is een schandalige methode die de gemeente hanteert. Ik heb daarover, in soortgelijke situaties, al twee keer eerder gerapporteerd. De familie zei ook dat u die brief-met-‘argumenten’ van de gemeente hebt verdedigd (alsof u van de gemeente was).

Stelt u zich eens voor dat u zelf zou worden geconfronteerd met zo’n kaalslag voor de deur. Zullen wij samen nog eens naar de mensen toegaan?Ik bericht u per email. Ik heb geprobeerd u per telefoon te bereiken. De vertegenwoordiger van Ellecoms Belang staat niet in het telefoonboek. Ellecoms Belang? Ellecoms Behang!

m.vr.gr. Joop Zijlstra.”

De familie ziet uit op de intussen verwijderde groenstrook. De manier van doen van de gemeente in deze zouden wij willen typeren als ‘diefstal van woongenot’. 

Het gewezen groene hoekje op de hoek van Zutphensestraatweg en Binnenweg tegenover 2a. De bewoners zien vanuit hun woonkamer aan gene zijde van de Zutphensestraatweg, even verderop, ook nog eens uit op een ruïne in aanleg

Ambtenaren noemen hun handelwijze heel correct. Reden voor ons om een en ander aan u als raadsleden voor te leggen.

Volgens ons past het de gemeente zich als dienstverlener aan de burgers te gedragen; maar men stelt zich op als meester tegenover hen. Die burgers hebben geen rechtsmiddelen om zich desgewenst te verweren.

Natuurlijk heeft de gemeente ook een regelende taak. Maar daarbij mag ze niet voorbijgaan aan het belang van de burgers. Integendeel. Moet de gemeente regels handhaven tussen burgers onderling, zij moet beginnen met zich daar zelf aan te houden. In ons geval bruuskeert de gemeente de regels van fatsoen.

Volgt u op dat stuk maar eens heel precies de tekst van de brief waarin men de eigen zorgplicht en de eigen organisatietaak neerlegt bij de burgers. Let u ook op de tijd die aan de mensen voor een eventueel overleg werd gelaten. Zo dat overleg al tot de mogelijkheden zou behoren. In plaats van overleg met de betrokken bewoners voert de gemeente overleg met andere mensen uit Ellecom als waren die de vertegenwoordigers van de betreffende bewoners. Die ‘belangenbehartiging’ deugt volgens ons ook niet.

Er ligt hier een fundamentele kwestie voor. Wij kunnen de problematiek ervan slechts aan de orde stellen. Gelukkig staat het ons vrij u te schrijven en het geschrevene te publiceren naar het uitkomt.

U bent de gekozen vertegenwoordigers van de bevolking. Oordeelt u over wat wij u voorleggen, alstublieft. Evalueert u dit incident en soortgelijke voorvallen hier. Vormen zij het door u gewenste uitvloeisel van het door u vastgestelde beleid? Beraadt u zich er eens op en op uw positie daarin. Neemt u contact op met betrokkenen. U kunt hen misschien nog troosten. Een voornemen daartoe voor (het begin van) 2012 zou niet misstaan.

We wensen u ten slotte een goed politiek jaar. Wij wensen de inwoners van de gemeente Rheden voor 2012 een gemeentelijk beleid toe waarin zij niet het kind van de rekening worden.

Joop Zijlstra, Ellecom

P.S. Wij wijzen u nog op de kwestie ‘De Friedhof', die ook op ‘politiekrheden.nl’ ook aan de orde is gesteld. Naar verluidt zal op 10 januari om 11 uur a.m. daarover gesproken worden in het Dorpshuis te Ellecom. Mensen van de gemeente zullen aanwezig zijn, bewoners van aanliggende huizen en een afvaardiging van Ellecoms Belang. Een aankondiging van de bespreking voor de overige bewoners met belangstelling voor het hart van hun dorp hebben wij niet gezien. ‘Ellecoms Behang’, wordt vervolgd.

'De Friedhof' in Ellecom: een terras daar is niet enkel een aangelegenheid voor de uitbater ervan in hope, voor de aanwonenden en voor Ellecoms Behang, maar voor alle inwoners die zich bij het groene pleintje betrokken voelen. Dinsdag 10 januari, 's morgens om 11 uur, worden de plannen besproken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten