Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 18 maart 2012

19 maart, feest van Sint Jozef


Door: Joop Zijlstra

Rond 2000 was ik in het Diaconessenhuis in Eindhoven voor onderzoek.
Dat ziekenhuis werd wel liefkozend ‘het Diak’ genoemd om de diaconessen die er vroeger zo lang goed voor de zieken zorgden. Er was er nog een, het Sint Jozefziekenhuis, bij ons om de hoek. half Eindhoven was er in geboren. Het was spijtig genoeg dat het zou worden afgebroken door een stadsbestuur, dat niet gehinderd werd door historisch besef. ‘Het Jozef’ *) en ‘het Diak’ waren al in één organisatie ondergebracht, ze waren in fusie. Een nieuw medische centrum was in Veldhoven trouwens al in aanbouw. Maar het greep me in het Diak toch even aan toen ik van personeel hoorde dat de oude namen zouden worden vervangen door Maxima.
Was de Argentijnse intussen al snel heilig verklaard of, juister wellicht, moest dat op kortste termijn door deze naamgeving alsnog gebeuren?

De directie had het meteen geweten. Het moest Maxima Medisch Centrum worden, naar de veelbelovende aanstaande van de kroonprins. Zaten ze meteen goed. Met die naam konden ze het Sint Catharinaziekenhuis, het vroegere Binnenziekenhuis, naar de kroon steken. De naam stond mij direct al tegen vanwege de betekenis, Latijn voor 'de grootste'. 
Ik vernam dat het was gevraagd aan de Oranjes. Natuurlijk zagen die er brood in voor Het Huis, en meer nog, bevestiging van de erfelijke vaste aanstelling.
Aan het personeel was niets gevraagd, laat staan aan de patiënten. Niemand had zelfs maar een idee kunnen opperen voor een naam, die wellicht zou herinneren aan de rijke geschiedenis. De directie op haar weg terug? Welnee, al moest men het in leugens verpakken.

Aan mij schreef de directeur van het Diak tenminste terug ‘dat het de gewoonte was om ziekenhuizen te vernoemen naar de leden van de koninklijke familie’. Hij zag mij zeker als lieve onwetende patiënt
De landelijke vereniging van ziekenhuizen deelde maar al te graag mee dat van de 104 ziekenhuizen in Nederland en maar een paar genoemd waren naar ‘vorstelijke’ personen, vier of vijf. Na mijn bericht daarvan aan die directeur heb ik van hem niets meer vernomen.
Voelde hij zich ontmaskerd? Inderdaad, het beste is dan stilzitten en niet bewegen. Dan gaat het het gauwste over. Die directeur hoort bij de cordon dat het koningshuis in stand houdt. Een  cordon sanitair, maar dan omgekeerd. Van mensen die belang hebben bij het voortbestaan van het koningshuis. Het zijn inderdaad de meelopers uit eigen belang op wie we onze pijlen moeten richten. Leden van het koningshuis schieten zichzelf wel in de voet. Het gaat om de meelopers, net als in tijden van bezetting.   

Maxima Medisch Centrum, men heeft er belang bij. Van de kant van het ziekenhuis, maar meer nog van de kant van het koningshuis. Alles is goed, als het maar bijdraagt aan het doel: het innemen van een eerste positie en de bijbehorende voordelen.
De meelopers hebben er ook groot belang bij, al het andere komt op de tweede plaats. Alleen daarom al is voor hen kiezen van een staatshoofd een belachelijk idee. Het gaat dan niet zozeer om het Huis, als wel om het eigenbelang van de belangrijke aanhangers. Dat is het cordon, ter voortdurende herinnering van republikeinen als voornaamste doelwit.
Joop Zijlstra, Ellecom

)* Jozef van Nazaret is niet de oude sullige voedstervader waarvoor hij lang gehouden is. Jozef was de krachtige echtgenoot van Maria, hij was de kundige vakman, die zich stellig ook maatschappelijk bewust was. Van wie anders zou zoon Jeshua zijn idealen hebben opgedaan en van wie de inspiratie om daar zijn strijd voor te leveren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten