Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 13 maart 2012

Valse voorwendselen bij de Traverse


Door: Adriaan Dolk

Zo langzamerhand wordt het duidelijk hoe de inwoners van Dieren een rad voor ogen wordt gedraaid als het gaat om de wegverlegging ter hoogte van het Hof te Dieren. Bestuurders slagen er maar niet in om duidelijk te maken waarom die wegverlegging zo noodzakelijk is en waarom het Rijk daar een harde voorwaarde van heeft gemaakt.  

Ook het college van de gemeente Rheden speelt het spelletje mee. Tijdens  een informatieavond op 9 februari stelde de SP de vraag: “Hoe en waar liggen deze afspraken vast en wat zijn de exacte teksten?” Wethouder König (D66) zegde vervolgens een memo toe aan de raad waarin hij de vraag beantwoordt. We zijn nu ruim een maand verder en bij mijn weten heeft König nog geen snipper papier geproduceerd dat enige informatie van betekenis bevat en dat in de verste verte op een memo lijkt.

Van belang in dit verband is dat er op 30 januari een provinciale nota is verschenen waarin de provincie uitlegt hoe de voorbereiding van het project Traverse verder is geprogrammeerd, uitmondend dat Provinciale Staten in februari 2013 het definitieve plan van de Traverse vaststelt.

Wat betreft de inhoud van het project spreekt de nota over een “basisscope” aangevuld met wensen van gemeente en provincie. Alles wat genoemd wordt onder de basisscope is uitgangspunt voor de Traverse en zal dus zonder meer worden gerealiseerd. Al naar gelang de budgettaire ruimte zal vervolgens aan de wensen van gemeente en de provincie worden voldaan.

Niet verrassend is dat de verlegging van de N348 (in de nota aangeduid als bundeling) en de afsluiting van de Doesburgse Dijk is opgenomen in de basisscope. Daar is in ieder geval niet meer aan te tornen. Maar dan, in hoofdstuk 7 Risico’s, komt de aap uit de mouw. Het is voor de provincie namelijk onduidelijk of afsluiting van de Doesburgse dijk en verlegging van de N348 een harde voorwaarde is van het Rijk.

De provincie geeft vervolgens gedecideerd aan hoe zij dit risico denkt te elimineren. Heel eenvoudig door afspraken te maken met gemeente en het Rijk en helderheid te krijgen over het standpunt van de commissie m.e.r. met betrekking tot een “passende” beoordeling. We mogen gevoeglijk aannemen dat hiermee voor de provincie passende afspraken en een voor de provincie passende beoordeling wordt  beoogd.  

Dat is wel andere koek dan de harde voorwaarde van het Rijk waar de provincie het al jaar en dag over heeft en waar nu ook gedeputeerde Bieze (VVD) vol overtuiging over spreekt.  

De bundeling en de afsluiting worden door de provincie met valse voorwendselen doorgedrukt en eenmaal zover gekomen zet de provincie de gemeente, het Rijk, inclusief de commissie m.e.r. wel naar haar hand. Wie maakt zich er dan nog druk om dat niet het Rijk de harde voorwaarde heeft gesteld maar dat het de provincie zelf was.

Welke volksvertegenwoordiger informeert de burger/kiezer waarom de provincie deze stiekeme en leugenachtige weg wenst te bewandelen? 

Adriaan Dolk, Dieren    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten