Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 13 april 2012

Koningsplan

De rechtstreekse spoorverbinding tussen Arnhem en Apeldoorn staat weer eens op de agenda. Een lobby van bedrijven, instellingen en lokale en provinciale politici uit de regio Apeldoorn heeft daarvoor het oog laten vallen op de Koningslijn, het spoor tussen Dieren en Apeldoorn.


Naast de Koningslijn worden twee alternatieven onderzocht: de Emperboog en kopmaken (de trein verandert van rijrichting) op station Zutphen. De Emperboog is een afbuiging van de spoorlijn voorlangs Zutphen van de IJssellijn naar de spoorlijn Zutphen-Apeldoorn.

Een verbinding tussen Arnhem en Apeldoorn langs de A50 is vakkundig om zeep geholpen. Te duur en een te grote aantasting van de natuurwaarden. Nadere onderbouwing ontbreekt. Dat laatste argument is sowieso flauwekul. Aantasting van natuurwaarden geldt net zo goed voor de Emperboog en de Koningslijn. Kennelijk zagen vooral Arnhemse politici de bui hangen. Die hebben hun buik al meer dan vol van het gedonder rond Sporen in Arnhem.

U snapt het. De varianten worden voor de show onderzocht. De Koningslijn komt geheid als meest gunstige oplossing uit de bus. Adviezen en notities zijn volledig op die uitkomst toegeschreven. Er wordt gerekend op 12.000 tot 16.000 reizigers per dag en de kosten van 100 miljoen euro zijn te overzien.

Wij weten wel beter. De aantallen reizigers worden te hoog en de kosten te laag geschat. Daarnaast zijn er nog een paar vuiltjes weg te werken. Naast de gebruikelijke problemen rond veiligheid en leefbaarheid springt de positie van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in het oog.

BEHALVE RHEDEN zijn alle gemeenten die iets met dit onderwerp te maken hebben bij het project betrokken. Dat terwijl het grootste deel van de verbinding over Rhedens grondgebied loopt. Hoezo beslissen over u en zonder u? Ach, daar zijn we in Rheden intussen aan gewend.

Over enkele jaren is de begroting opgelopen tot een veelvoud van 100 miljoen, zijn miljoenen euro’s in rook opgegaan, is een reeks politieke koppen gerold en is er nog geen schop de grond in. Tja, wie is daar nou niet aan gewend?

Actievoeren maakt de gewenning compleet. Tegenstanders van het Koningsplan kunnen zich melden op www.stopkoningslijn.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten