Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 18 april 2012

Verplaatsing Bosman

Door: Joop Zijlstra

Raadsagenda van 17 april: verplaatsing agrarisch bedrijf van Bosman (Eikenstraat Ellecom), in één regel in de Regiobode. 

Een aantekening erbij: Verplaatsing dus. Waarom? Wil Bosman weg? Bij een wandeling trof ik hem. Belangstelling. Hij glom, als boer. Bosman is pachter, veel vroeger horige of leenheer I,c? 

Middachten wil de boerderij van Bosman in Ellecom verplaatsen. Is er  subsidie in het spel? In dit geval wellicht de ‘regeling verplaatsing veehouderijen’ van het Rijk. Uitvoering ervan is aan de provincie. Het kasteel heeft er dus om gevraagd.

De regeling zal bedoeld zijn als tegenprestatie voor onverhoopte situaties waarin boerderijen noodgedwongen moeten plaats maken voor stadsuitbreiding. Er zijn voorbeelden te over.

Is hier ook een noodgedwongen situatie? Er is in ieder geval geen sprake van stadsuitbreiding. Hooguit de schijn ervan. 


Er is op die plek in Ellecom wel eens gesproken over huizen, met mogelijke afbraak van die oude sporthal. Worden het villa’s zoals bij wijziging onlangs van het bestemmingsplan om de hoek?

Bij Middachten zit men met leegstaande boerderijen in de  Havikerwaard. Maar de regeling verplaatsing veehouderijen is daar niet voor. Misschien als Bosman weg zou moeten vanwege de ‘vernatting’ waarover de discussie hier hoog oploopt.

Die regeling is er so wie so niet ter subsidie van de normale bedrijfsvoering van Middachten zelf.

Ik wijs op de vele subsidiebedragen voor Middachten en Twickel  uit de ter zake in het leven geroepen regelingen. 

- De regeling verplaatsing veehouderijen.
- De ontzanding van de Havikerwaard (geld uit de pot verruiming waterloop IJssel? Mooi, zo, naast de zandopbrengst.
- Monumentenregeling. Een ‘gewoon’ mens moet zijn muurtjes zelf betalen. Kasteelheren krijgen overal geld toe blijkbaar.
- Uit plan ‘Traverse Dieren’ gaat € 6 mio in natura naar Twickel. (weliswaar een uitschieter, maar ook .. hoe groter hoe gekker.)
- Geld van de EHS voor een ecotunnel bij Middachten die geen ander nut heeft als object te zijn voor de paranoia bij leden van een werkgroep. Vuiltje in het oog? Vuiltje aan de hand!
- Uit een regeling toezicht (landgoedmilitie met bevoegdheid tot  opsporen en beboeten.)

Fenomenen te over:
* gevlochten hekken op de landerijen,
* werk aan gewenste waterstand bronbossen, dwz. ‘vernatting’ (met vollopende kelders in ZW-Ellecom.),
* vergoeding per hectare landgoedgrond,
* inrichting en herstel van historische tuinen, haal alles er maar bij. Kerstvieringen, paardenrennen. Last but not least, de inzet van vrijwilligers, een subsidie in natura (nu enkel maar bij Middachten) met als tegenwaarde de waan dat pracht van het kasteel over hen uitstrome.

Ik zou dat van de Middachten en die boerderij tot de bodem uitzoeken. De boerderij van Bosma verplaatsen.

Er zal een verzoek zijn om een bestemmingsplan te wijzigen. Ook hier weer het ombuigen naar zoals de ‘groten der aarde’ het willen. Is de gemeente zo niet een handlanger ingeval van onterechte subsidieverlening? Hebt u verantwoordelijkheid in deze of is het uw pakkian eenvoudig niet? Spreekt u er eens over met partijgenoten in Provinclale Staten; met die in de Tweede Kamer. Als die alle oneigenlijke subsidies over het hele land bij elkaar optellen blijft het volgens mij niet bij een totaal van een miljard euro’s.  

Misschien een idee voor het Catshuis of de Rekenkamer, onder het motto: ‘Geld vloeit omhoog in tegenstelling tot water.

Met een vriendelijke groet,
Drs J.A. Zijlstra, fenomenoloog te Ellecom     15 april 2012 

Tkn: Er zijn meerdere adviesbureaus te consulteren op terrein van verwerving van subsidies en het inbreien van projecten in regelingen. Sommige adellijke gezelschappen hebben een eigen projectbureau op dat terrein. Het loont blijkbaar overvloedig.     

PS1. Wij maakten hier in Ellecom vandaag nog een zondagse wandeling, komen Bosman tegen. Het was spitsuur voor hem.

Op onze vraag of hij wel eens raadslid gezien had was zijn antwoord: nee. Hij zei met de rug tegen de muur te staan, dit in verband met de eerdergenoemde vernatting (ook ten koste van meerdere burgers in Ellecom). Z. 

PS2. Terug thuis lees ik de column van Bas Heijne in de NRC van 14/4, p 2: ‘De Tweede Kamer duikt niet in de stukken en werd zo de deurmat van de democratie.’

Is dat in uw Raad gelukkig anders?

Zie mijn brief aan een kleindochter die ik u toezond t.k.n.  Z. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten