Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 20 juli 2012

Bezoek

Ja hoor, daar was ze dan! Onder nummer 144 sloot minister Schultz (VVD) zich aan bij de rij bezoekers van de IJssellijn. Schultz bracht een oude boodschap: Het kan niet anders, de goederentreinen zijn onvermijdelijk en er is geen geld is om de overlast die ze veroorzaken te beperken. Belangengroeperingen mochten zoals gebruikelijk hun gal spuwen en dat was het dan. Doei, tot de volgende keer maar weer.


Het is een spel dat volgens vaste regels wordt gepeeld. Met de IJssellijn als speelbal. De minister meldt dat plannen doorgaan, belangenclubs worden boos waarna Kamerleden, gedeputeerden en lokale en regionale politici de boel komen sussen. Zij bazuinen rond dat zij zich ernstig zorgen maken, dat zij pal staan voor het belang van de regio en er iets aan gaan doen.
Dat “doen” beperkt zich tot gerommel in de marge. Er is in Den Haag geen enkele partij die de plannen echt een halt toeroept. Bij sommige provinciale en lokale politici heb ik eveneens twijfels. Toen CDA’er Eurlings, de vorige minister, met de goederentreinen op de proppen kwam probeerden zijn regionale partijgenoten het plan te rechtvaardigen. Nadat duidelijk werd hoe groot de weerstand was gooiden ze het over een andere boeg. Maar laat het CDA zich niet ongerust maken. Ik zet ook vraagtekens bij de oprechtheid van andere partijen.

Neem nou de PvdA. De Noordtak, een echte oplossing, werd destijds door PvdA-minister Netelenbos geschrapt. Het ging haar niet zozeer om het geld maar vooral om het milieu. Zij beloofde toen ook dat het aantal goederentreinen over de IJssellijn beperkt zou blijven. Dat spoor was immers niet geschikt voor intensief goederenvervoer. Ja, Tineke wist het mooi te vertellen.
Het blijft zoals het is. Het rijk investeert miljarden euro’s in infrastructuur. Vooral in de Randstad. De regio’s daarbuiten worden afgescheept met een fooi en mooie woorden. Denkt u nu echt dat daar verandering in komt?

Ik verwacht binnenkort nog veel bezoekjes. De minister is net langs geweest. De bal ligt nu weer bij de waterdragers. Ik ga voor minimaal zes kandidaat-Kamerleden.
Op naar nummer 150!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten