Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 24 augustus 2012

Willem


Meestal is het erg rustig in SP-vesting Doesburg. Lokaal SP-opperhoofd Willem Bouman heeft het politieke leven in de Hanzestad al tien jaar in een ijzeren greep.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 maakte ik voor het Streekjournaal een serie verslagen waarin partijen konden reageren op stellingen die ik hen voorlegde. De Rhedense politiek deed enthousiast mee. In Doesburg lag dat iets anders. Willem meldde mij dat de Doesburgse politiek geen gebruik van mijn aanbod zou maken. U leest het goed, hij sprak niet alleen voor de SP maar voor alle partijen. Later bleken die niet op de hoogte. Glasnost en perestrojka waren aan Willem niet besteed. Gevaarlijke gezagsondermijnende fratsen!

Anno 2012 vertoont Willems bastion toch scheurtjes. Geen muiterij in eigen gelederen hoor. Nee, het zijn de huurlingen in zijn coalitieleger die de boel op stelten zetten. Satelliet D66 is een ware duiventil. Voor je er erg in hebt fladderen raadsleden ervandoor, wordt een wethouder uit het collegehok gegooid of met Deventer koek naar een ander nest gelokt. (die overigens na krap vier maanden weer het luchtruim koos. Wel met ’n paar gouden eieren, twee jaren wachtgeld, onder haar vleugels. Maar dit geheel terzijde.) Tot overmaat van ramp liep de Stadspartij ook uit het gelid. Die smokkelde zo’n decadente kledingbaron het bolwerk binnen. Tegen de wil van Willem! Geen greintje discipline hebben die gasten. Een nachtmerrie voor gestaalde kaders.

Maar ziedaar. De zon rijst op, het oosten kleurt rood! De lange mars zit er bijna op. Tientallen jaren van ijzeren discipline, onvoorwaardelijke opoffering en een onwankelbaar geloof in de alwetende voorzitter eindigen op 12 september in de grote sprong voorwaarts. Als het Binnenhof onder de rode banieren wordt bedolven is vaandeldrager Willem daarbij. Misschien staat er in het nieuwe Volkscongres zelfs een stoeltje voor hem klaar.

Wat zeg je? Is Willem dan bereid om zijn leraarsalaris plus Doesburgs zakcentje te verruilen voor een hongerloontje van de partij en een plekje op de Haagse achterbank? Joh, hou je waffel ‘s! Stel niet van die rare achterdochtige vragen! Willem doet ‘t. Zeker weten van yes. Ik heb een rotsvast vertrouwen in hem. 


Bovenstaande column is NIET in het Streekjournaal verschenen. Het stuk werd door de redactie geweigerd. Zie mijn reactie daarop. 

4 opmerkingen:

  1. Als het om aftrek van hypotheekrente gaat is 52% asociaal bij de SP. Gaat het om aftrek van de afgifte aan de partij kas als gift dan is 52% ineens niet meer asociaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Henri, SP raadsleden leveren 75% in van hun toelage en doen dit geheel vrijwillig. Jij hoeft dat niet te doen, dus waarom is dat zo'n probleem..

    Wat de hypotheekrenteaftrek betreft neem ik aan dat ook jij zachtjes aan beseft dat dit systeem onhoudbaar is. De huizenprijzen blijven op deze manier kunstmatig hoog en door de koppeling aan ons "progressieve" belastingstelsel profiteren juist de hogere inkomens hiervan het meest.
    Hierdoor schiet deze regeling zijn doel voorbij: het bereikbaar maken van een eigen huis voor mensen met een normaal inkomen.

    In de plannen van de SP mag jij tot een hypotheek bedrag van 350.000 tot 42% van jouw inkomen aftrekken. Heb je een hypotheek van 400.000 dan heb je geen aftrek over 50.000 en zit je in de hoogste belastingtarief van 52% dan heb je inderdaad 10% minder aftrek. Maar als je het gaat uitrekenen dan is de schade per maand best wel te overzien, zeker met een inkomen van meer dan 56.000.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Theo, even over het weigeren van jouw column, dat is inderdaad geen fraai staaltje van vrije meningsuiting.. :-)

    BeantwoordenVerwijderen