Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 27 september 2012

Energiecentrale Middachten (2)

Door: Joop Zijlstra

Nog een enkele eye-opener voor een beschouwer.

Van enkele adviseurs die het weten en/of ook goed kijken lever ik volgende tips voor bij de behandeling van het voorstel over energiebedrijf Middachten. Dat is een te glad verhaal, ja, glibberig. Glijd niet onderuit.
---
Het past bij de gemeente Middachten allemaal precies. De belastingbetaler zorgt dat Middachten risicoloos een energiebedrijf of houtstokerij kan beginnen. Zo worden de bossen weer ‘produktiebos’.

Verder is er al een ontgrondingsvergunning aangevraagd voor een groot stuk
Havikerwaard. Daar kan je dríevoudig mee verdienen.
1. Met het gewonnen zand; 2. door de kuil te laten vullen met de grond die bij Kortenoever vandaan komt vanwege Ruimte voor de Rivier (op kosten van Rijkswaterstaat); 3. door het hout dat het daarbij opgeofferde bos oplevert.

Dat bos (ruim drie hectare) is een schuilplaats voor reeën en gaat dus weg.  
Juist voor die beesten is net de ecotunnel aangelegd, maar als je ze zo hun leefgebied ontneemt en ze verjaagt, wordt de tunnel nutteloos. Maar die kan dan weer prima fungeren als vervoersroute voor het hout. (Voor reeën was die tunnel eigenlijk niet nodig, ze komen ook zonder tunnel in de Havikerwaard.)
Pro memorie: voor het kleinere wild had als ‘tunnel’een rioolbuis volstaan. Wilde varkens mogen niet in de waard. Herten ook niet, maar daar was al geen gevaar voor, omdat herten niet door een tunnel trekken.

Natuurlijk helpt de houtkachel van Middachten Hof te Dieren t.z.t. ook van zijn hout af (houtkap bv. op Zuidlaan en Lange Juffer). Daar zit men anders toch mee. Kijk zo ook vooruit naar het hout van de voorgenomen wegverlegging. Twickel heeft op zijn terrein trouwens prima produktiebos: afzetgebied komt nu alleen vlakbij.
Zaken zijn zaken! Als er duurzaam op staat, worden we nog enthousiast ook.

Opm. Wat zijn die andere 14 projecten in het voorstel?
Krijgen ook andere beginnende bedrijven een marktverkenning die wordt
betaald uit belastinggelden? Toen indertijd Gazelle steun vroeg aan de gemeente om werkgelegenheid in Dieren te houden, was de boodschap; de gemeente gaat niet in zaken.

J. Zijlstra, in deze doorgeefluik.

)* Overigens stelt de zandman in  de Havikerwaard 150.000 euro uit voor een fietspad langs een stuk van de rivierdijk in de waard. Liefdewerk oud papier? Nee, dan kunnen zijn vrachtauto’s meer vaart zetten: tijd is geld. Aanbeveling voor als het zover is. Zorg dat het fietspad komt te liggen aan de rivierzijde van de weg. Anders is de rivier niet te zien voor de fietsers.

)** Met ondernemen is niks mis, behoudens schrapen en naar zich toehalen. 

1 opmerking:

  1. Hetgeen bovenstaand is vermeld is beslist niet onwaarschijnlijk. Houd als raad van de gemeente Rheden de ontwikkelingen alsjeblieft goed in de gaten en probeer tijdig in te grijpen als het die kant op gaat.

    Maar het meest harde argument is dat een bedrijf zelf zijn marktonderzoek moet betalen. Tiemens gooit het natuurlijk op duurzaamheid, maar de overheid moet dat stimuleren door institutionele belemmeringen weg te nemen. Zoals bijvoorbeeld dat Middachten aan derden energie mag leveren. Marktonderzoek doen voor een particulier bedrijf is de verkeerde rol voor een overheid.

    BeantwoordenVerwijderen