Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 22 september 2012

Markt in Dieren in de knel?

Door: Joop Zijlstra  
(met een toevoeging van Theo Kooijmans)

Ik vroeg bij B&W van Rheden aandacht voor de positie van de markt in Dieren.
Een goede markt aldaar is van belang maar het gaat al langere tijd bergaf met de markt. Er zijn steeds meer lege plekken naar het lijkt. Kooplieden die nieuw komen haken al gauw weer af.
Ik zou de oorzaken precies willen weten. Ik weet niet of het staangeld daarin een rol van betekenis speelt. Voor mij zou dat een checkpunt zijn.

Misschien wil de gemeente dat eens nagaan en al naar het resultaat opgaat voor minder kosten voor de marktkoopman, als mogelijkheid voor stimulering. Liefst al op voorhand. De gemeente wil de economie stimuleren.  (Door dat terrasje in Ellecom weet ik het nog.)

Investering in de markt als vanzelfsprekend contactpunt tussen mensen.
Op mijn vraag (met bovenstaande strekking) kwam het volgende antwoord:
“In uw mail van 3 september 2012 vraagt u aandacht voor de positie van de
markt in Dieren. U geeft aan dat het langere tijd bergaf gaat met deze markt. Ik wil u danken
voor uw bericht en voor het op de hoogte stellen van uw zorgen.
 Als gemeente willen we graag de economie stimuleren samen met andere partijen. De markt in Dieren is reeds vele jaren geleden geprivatiseerd. De Dierense marktvereniging beheert deze markt. Zij hebben bijvoorbeeld dan ook zelf een marktmeester in dienst.
Uit navraag blijkt dat de markt in Dieren de best lopende markt is van de gemeente Rheden. 
Voor vragen over staangeld en het afhaken van kooplieden raad ik u aan om contact op te nemen met de Dierense marktvereniging.”

De lezer kan zelf zijn conclusies trekken:  'Dag, markt (in Dieren en Rheden)' . Men kan zelf beoordelen hoe het toegaat bij de bestuurders en hoe de bestuurlijke 'kracht' is.

Dat is het dan.

Kansen voor open doel worden niet alleen in het voetbal gemist.
-------

Toevoeging Theo:

Merkwaardig, op de website van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel staat onder het kopje Marktplaatsvacatures te lezen dat er op de woensdagmarkt in Dieren nog plaats is  voor ondernemers in de branches kinderkleding, drogisterijartikelen, gereedschap en rijwielonderdelen,  kleinvak, snoep/zoetwaren, interieurstoffen en huishoudtextiel.

Voor informatie wordt verwezen de Gemeente Rheden.

Kennelijk gaat het toch niet zo goed als de gemeente beweert. Er is immers nog plaats zat op de markt. En blijkbaar heeft de gemeente meer met de markt te maken dan wordt gesuggereerd. Als dat wordt gecombineerd met het antwoord dat de gemeente op de vraag van Joop gaf dan kan die bemoeienis alleen in de sfeer van controle en vergunningen liggen. Tegelijkertijd duikt de gemeente weg achter het woord “privatisering”  als het om het geven van een economische stimulans aan de markt gaat. Al beweert ze in het zelfde antwoord juist het tegendeel na te streven.  

Dat stimuleren van de economie gebeurt dan wel heel erg selectief. Als het om het stimuleren van de economie van private landgoederen gaat zingt de gemeente bijvoorbeeld een heel ander lied. Dan is geen stimuleringsmaatregel of subsidie te dol! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten