Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 31 oktober 2012

Gemeenteraad van Rheden: Bedrog en machteloosheid.


Door: Joghum Sevenster

In 2002 verscheen een provinciaal rapport aangaande verbindingen (poorten) van de Veluwe met hun buitengebieden om zo dieren de gelegenheid te geven zich te verplaatsen.
Obstakels, bijvoorbeeld wegen, werden met behulp van ecoducten of faunatunnels opgelost.
In de gemeente Rheden betreft het de Havikerpoort, beginnende vanuit de Veluwe tussen De Steeg en Ellecom.
De grootste hindernis in deze poort, is de snelweg A 348 gelegen in de uiterwaarden van de IJssel. Dit probleem is opgelost door de aanleg van een faunatunnel ter hoogte van kasteel Middachten.

De Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap heeft uit eigen initiatief een advies geschreven waar het best de faunatunnel kon liggen met daaraan gekoppeld een hoogwater vrije vluchtroute die in verbinding moest staan met de tunnel. Dit hield in dat de tunnel plaats ongeveer 700 meter richting Dieren opgeschoven moest worden.       
Dit advies is genegeerd door de provincie. Alleen het onderwerp vluchtroute is meegenomen in de verdere ontwikkeling van het project Havikerpoort.
Op allerlei manieren heeft de stichting het advies in de publiciteit gebracht, ook naar de raadfracties van de gemeente Rheden. Veelvuldig hebben zij (raad) vragen gesteld aan wethouder Tiemens aangaande de plaats van de faunatunnel en de aansluitende vluchtroute omdat zij grote twijfels hadden omtrent de door de provincie bepaalde plaats. Zelf de VVD Statenfractie heeft het onderwerp aan de orde gesteld.
Wethouder Tiemens, maar ook de Provincie, kwamen steeds met het zelfde verhaal. Kort samengevat: de plaats is bepaald, en daarmee uit. Met als argumenten: het gebied loopt het laatst onder water en is de geschiktste plaats om een vluchtroute aan te leggen.  
Ook de vertegenwoordiger van Middachten had al zijn veto uitgesproken tijdens een fractie vergadering. Dit is de juiste plaats, discussie niet mogelijk.

Belangrijk raadsmoment was in december 2011 toen aan de orde kwam: bestemmingsplan wijziging faunatunnel Middachten. De raad durfde de faunatunnel plaats niet ter discussie te stellen , bang dat de Provincie de stekker uit het gehele project zou trekken.
Wel vonden een groot aantal fracties dat de faunatunnel niet eerder opengesteld mocht  worden nadat de vluchtroute die in verbinding staat met de faunatunnel is aangelegd.
Wethouder Tiemens  zegde toe dat de vluchtroute gelijktijdig aangelegd zou worden met de faunatunnel. Als je een kind een snoepje voorhoudt,  doet ze vanzelf wat je graag wil.
Ook hier, de raad gaat akkoord met het bestemmingsplan.

 Vrijdag 26 oktober jl. organiseerde de Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap onder de leiding van hun woordvoerder de heer J.Sevenster een “ vluchtroute veld bezoek”voor de fracties van de gemeente Rheden. Een vijftal fracties, de provincie en Middachten waren vertegenwoordigd.  De fracties hadden vragen omtrent het onderwerp, zeker wat de plaats en tijdsduur van aanleg betrof.
Want was de raad niet door wethouder Tiemens  beloofd dat de vluchtroute en faunatunnel gelijktijdig zouden worden aangelegd. En de huidige tunnelplaats de beste plaats was omdat hier de vluchtroute het best kon worden aangelegd.
Daarnaast was het de eis van de raad om de tunnel niet eerder open te stellen nadat de vluchtroute was aangelegd.

Verbijsterend en in wezen ongeloofwaardig blijkt nu na informatie van Middachten tijdens het “vluchtroute bezoek”dat de vluchtroute op een totaal andere plaats gelegd gaat worden en ook niet in verbinding staat met de faunatunnel.

De dieren worden nu gedropt op ongeveer 700 meter van de faunatunnel .
Ze moeten het zelf maar uitzoeken. Een onbegrijpelijke situatie.
Maar schijnbaar krijgt het belang van  agrariĆ«rs van Middachten prioriteit boven het dierenbelang.
Men kan zich ook afvragen of Middachten de agrariƫrs gebruikt om hun plannen te realiseren.

Middachten en de Provincie negeren de toezeggingen die gedaan zijn naar de raad ,
dit is een minachtend gebaar naar onze volkvertegenwoordigers .

Maar wat kan de misleide raad nog doen?
Natuurlijk vragen stellen aan wethouder Tiemens. Maar deze zal ongetwijfeld zeggen dat de
Provincie als financier verantwoordelijk is voor de faunatunnel en vluchtroute.
Maar is zij niet voorzitter van de stuurgroep Havikerpoort?

Het kind(de raad van de gemeente Rheden)) is een snoepje voor gehouden maar heeft het niet gekregen. Ga maar weer spelen.
En de verliezers zijn? Juist. De dieren in de uiterwaarden.

Namens de Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap,
J.Sevenster 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten