Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 18 oktober 2012

Veelschrijvers

Door: Adriaan Dolk

Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland stelt voor brieven van “veelschrijvers” zelf af te doen, lees ik in de Gelderlander van 13 oktober jl. Veelschrijvers zenden zoveel brieven dat het ambtelijk apparaat van de provincie ernstig wordt belast, beweert GS. Het woord afdoen houdt in dat op brieven van veelschrijvers niet langer inhoudelijk wordt gereageerd. Je krijgt dan, als tot veelschrijver gedegradeerd vragensteller, een briefje terug met de strekking dat je brief in de prullenmand is gedeponeerd.

Deze procedure geeft ruim baan en groen licht aan alle provinciale hotemetoten die hun eigen zin door willen drijven. Met een vraag die zij niet willen beantwoorden weten ze voortaan wel raad. Je stuurt de vragensteller allereerst een nietszeggend briefje terug. Als er dan opnieuw dezelfde vraag wordt gesteld stuur je deze persoon een dik pak besprekingsverslagen en nodigt hem uit om het zelf maar uit te zoeken. Als die dan opnieuw het lef heeft dezelfde vraag te stellen verwijs je naar een schimmig telefoongesprek met een ministerie. Wordt er dan een klacht ingediend dan spreekt de commissie van bezwaar het ‘niet ontvankelijk’ uit omdat de klacht te laat is ingediend. Als dan tenslotte de vragensteller in arren moede zowel het college als de statenleden als de commissaris van de koningin informeert wordt hij gedumpt in de vergaarbak ‘veelschrijvers’. Verdere brieven van hem worden ‘afgedaan’ met als resultaat dat de provinciale hotemetoot is ontheven van zijn verplichting om werkelijk antwoord te geven.

Als de provincie nu eens zou beginnen de eerste brief van zo’n vragensteller open en eerlijk te beantwoorden. Geen onwaarheden te debiteren, geen smoezen te gebruiken, niemand met een kluit in het riet sturen en zich niet te verschuilen achter formele procedures. Dan wordt het ambtelijk apparaat, sterk ontlast, des te meer omdat de vragensteller het aantal brieven dan aanzienlijk kan beperken.

Zo eenvoudig is het.

Adriaan Dolk, Dieren 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten