Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 15 januari 2013

Hof te Dieren, een zegen voor Dieren?


Naar aanleiding van de actie van het provinciebestuur rond de zogenaamde "veelschrijverij" van Joop Zijlstra heeft een cameraploeg van de EO afgelopen week met Joop opnamen gemaakt. 

De opnamen zijn woensdagavond 16 januari (morgen dus) om 20:25 uur te zien in het programma "De vijfde dag". 


Joop Zijlstra: "Het geld voor de wegverlegging is ten onrechte onttrokken aan het budget van 'Traverse Dieren'. Dat plan was bedoeld om de verkeerssituatie in Dieren te verbeteren. Bij vrijkomen van de voor de verlegging uitgetrokken gelden kan de verdiepte bak voor het verkeer bij het NS-station gewijzigd in een tunnel, zoals voorzien in plan 'Hart van Dieren'.
Dan ontstaat voldoende ruimte voor een parkeervoorziening ten zuiden van het station, tot ieders voldoening daar. Misschien blijft er dan ook nog over voor broodnodige aanpassing van het
plan voor een kruispunt Willemsestraat/De Bruinstraat."


Met onderstaande brief informeert Zijlstra de leden van provinciale staten over het plan om op Hof te Dieren een zorgcomplex met 38 exclusieve appartementen te bouwen. 

Door: Joop Zijlstra

Het nieuwe plan van projectontwikkelaar Twickel voor Hof te Dieren is te vinden via internet. (‘ZorgID’ intypen en ‘Hof te Dieren’ invullen bij ‘zoeken’.) ‘Het project Hof te Dieren zal bestaan uit circa 38 appartementen voor bewoners vanaf 75 jaar met een somatische of een psychogeriatrische zorgvraag.

De stijlvolle appartementen hebben een eigentijdse en exclusieve sfeer. Op het Hof te Dieren kan men wonen met gelijkgestemden. Optimale medische en sociale veiligheid is gewaarborgd. Veel aandacht wordt besteed aan de bejegening van de bewoners. Het nieuw te bouwen landhuis zal het middelpunt vormen van het historische landschapspark.
De verwachting is medio dit jaar te starten met de technische uitwerking van de plannen.’

De nieuwe invulling van bebouwing op Hof te Dieren is bij de gemeente bekend. Men heeft al op 6 juni 2010 de vergunning ingetrokken voor de bouw van een complex van tien appartementen op Hof te Dieren, en wel op verzoek van projectontwikkelaar Twickel. De belangstelling voor de kostbare appartementen is blijkbaar gering. Speelde de dichtbijgelegen drukke verkeersweg N348 mee? Wellicht ook de groeiende antipathie tegen de bebouwing voor zeer welgestelden.
De gemeente hult zich in stilzwijgen. Bij het plan ‘Traverse Dieren’ komt de achtergrond, de werkelijke reden voor de wegverlegging, een zorgcomplex van Twickel niet aan de orde.
Vraag is nog steeds waarvoor de N348 moet worden verlegd.

‘Plan Traverse Dieren biedt unieke kans op parkherstel’, zegt Twickel in een folder van januari 2012. ‘Het project is ook voor de bewoners van Dieren een zegen. Het kan uitgroeien tot een aantrekkelijk wandelpark vanuit Dieren’, zeker ‘met een loopbrug in de Boswachtersallee’ over weg en spoor. Kortom, ‘De westelijke stadsrand van Dieren krijgt een parkachtige allure.’

Terug naar dat psychogeriatrisch instituut. Een dergelijk instituut stond er ook in Franeker, een van de Friese elfsteden, waar ik tachtig jaar gelden het levenslicht zag. Men noemde dat instituut toen het gekkenhuis. ‘Enkele reis Franeker’, wisten we, was geen beste wens. Dat ‘gekkenhuis’ werd later vanwege de klank, ‘Psychiatrisch Ziekenhuis’, weer later ‘P.I.’. Ze worden benoemd met zorgcomplex of ziekenhuis, later alleen met een naam, ‘De Grote Beek’ bijvoorbeeld, in Eindhoven.
Op Hof te Dieren komt een P.I. voor een speciale groep mensen,
Welgestelde mensen van boven de 75 met een psychogeriatrische of somatische (lichamelijke) aandoening.

De wethouder van D66, de partij die koketteert met alles anders te doen, houdt zijn mond, net als de rest van het College van B.& W. Erger is dat men mensen onwetend houdt, nog erger, ook de gemeenteraad.

Nog dit geschreven woord van de burgemeester van Rheden over een moment ‘dat haar na aan het hart ligt’.

Op 1 april (2009) bezocht ik de ridderlijke Duitsche orde Balije van Utrecht. Deze geestelijke ridderorde was van 1218 tot 1647 eigenaar van Hof te Dieren en was de eerste commanderij van de orde in de Nederlanden. Hun doel: het verplegen van zieke en gewonde kruisvaarders.
Om de gezamenlijke geschiedenis nieuw leven in te blazen, heeft de Orde ons College uitgenodigd. Ik hoop dat dit bezoek de start is van een vruchtbare samenwerking’, was getekend P.M. van Wingerden-Boers, Burgemeester Rheden.

Resultaat van de samenwerking? ‘Zorgcomplex Hof te Dieren´.

Joop Zijlstra, Ellecom 

1 opmerking:

  1. Beste joop zijlstra,
    Prima dat je in elk geval 1 van de motieven voor het traverse plan aan het licht brengt: een min of meer geheime afspraak tussen Twickel enerzijds en gemeente + provincie anderzijds.
    Mij leek de Doesburgse Dijk een geschikt trace voor de aansluiting op de afslag Doesburg; iplv een trace langs het spoor. Voor dat laatste plan wordt een beschermd natuurgebied, met grote natuur- en landschapswaarden, grotendeels opgeofferd: honderden bomen en struiken worden gekapt, wettelijk beschermde diersoorten wordt hun leefgebied ontnomen.
    Dat kan Twickel blijkbaar niet veel schelen, het gaat hen om financieel gewin uit hun bouwplannen.
    Het oorspronkelijke plan, een ongelijkvloerse kruising met het spoor, was een veel beter plan, met een structurele oplossing voor het huidige probleem: de toenemende files vanwege oa wachtende mototvoertuigen voor de frequent sluitende spoorbomen. Het huidige plan is hoogstens een tijdelijke en bovendien een zeer dure noodoplossing.

    BeantwoordenVerwijderen