Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 9 februari 2013

Verbazing

Door: Adriaan Dolk

Dinsdag 5 februari op een informatieavond in het gemeentehuis te Rheden, werd de raad ingelicht over de bouwplannen van de Stichting Twickel in het Hof te Dieren. Overigens is niet alleen de Stichting Twickel hierbij betrokken maar ook ZorgID (Volker Wessels Bouwgroep) en zorgondernemer Aliantus Living. Gedrieën tekenden zij in mei 2012 een intentieverklaring om een verzorgingstehuis voor patiënten ouder dan 75 jaar met een “somatische of psychogeriatrische zorgvraag” (lees: een voortschrijdende dementie).  

Zoals Twickel eerder zelf in een folder (2012) naar voren bracht was het project “Traverse Dieren” voor hen aanleiding herstel van het landschapspark met een nieuw hoofdgebouw in het Hof te Dieren ter hand te nemen en verder tot ontwikkeling te brengen.

Op de getoonde computersimulatie ziet het er allemaal prachtig uit. Een compliment voor de architecten hoe het park en het hoofdgebouw is vormgegeven en hoe het gebouw van een afstand gezien in het park is gelegen.

Foto: Joop Zijlstra
Een vraag van de Groep Pieper Rook betrof de openstelling van het park voor het publiek; want er wordt aan de Dierenaren een prachtig wandelpark voorgespiegeld, maar kunnen ze er inderdaad gebruik van maken? Oeps, dat valt een beetje tegen, want de Stichting Twickel wenst, gezien de kwetsbaarheid van de natuur, haar huidige beleid van openstelling niet te veranderen. Dat betekent dan dat we één maal per jaar op monumentendag van al dat heerlijks kunnen genieten. Maar dat is mogelijk een detail.

Zowel het CDA, Groep Pieper Rook, GroenLinks als de SP stelden die avond vragen over de wegverlegging van de N348 die in de getoonde plannen was opgenomen. Als die weg niet zou worden verlegd, zouden dan de bouwplannen toch doorgaan? Het dappere antwoord van zowel de voorlichters als van de wethouder was, dat er geen enkele relatie is tussen de bouwplannen en de wegverlegging. Ook als die weg niet wordt verlegd gaan de plannen gewoon door. Maar zelfs een kind kan zien dat het ontwerp van het park een doodsteek wordt toegebracht als de N348 blijft liggen waar die ligt.

Foto: Joop Zijlstra
Er was ook enige verbazing onder de voorlichters dat de wegverlegging in verband werd gebracht met het project Traverse. We praten al twee jaar met Twickel en ik heb ze nog nooit over de wegverlegging gehoord, zei één van hen. Waarvan akte.

Maar wat deze avond merkwaardig genoeg niet aan de orde kwam was dat de subsidie van het Rijk is verstrekt om de verkeerssituatie in de kern van Dieren te verbeteren. En die wegverlegging inclusief het mooie park, inclusief het mooie gebouw dragen op geen enkele wijze bij aan die verbetering.

Foto: Joop Zijlstra
Wie die wegverlegging ook betaalt, het Rijk of misschien dan toch wel de Provincie, het blijft subsidie waarmee een drietal partijen wordt geholpen hun winstoogmerk te realiseren. En dat de burger er nu zoveel mee opschiet - afgezien van een blik uit de verte op een gerestaureerde lanenstructuur met een passend gebouw tussen de bomen -  is nu ook niet werkelijk vol te houden. Bedenk wel dat het bedrag besteed aan de wegverlegging wordt onttrokken aan het verbeteren van de verkeerssituatie in de kern van Dieren. 

Daarom blijft de vraag aan ‘de politiek’ actueel of een dergelijke bestemming van gemeenschapsgeld in deze tijden aan de ‘volop bezuinigde burger’ is uit te leggen.

Adriaan Dolk, Dieren   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten