Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 29 april 2013

Even afrekenen

Door: Joop Zijlstra

‘Rheden moet schade Riverstone vergoeden’ is een kop in De Gelderlander van 24 april 2013. Dat bepaalde het hof in Arnhem daags ervoor. ‘De wethouders Wilschut en Kuipers wilden woningbouw en recreatie een kans geven op het voormalig terrein van de steenfabriek. De gemeenteraad schoot de plannen later af. .. In een vervolgprocedure wordt de hoogte van de vergoeding bepaald.’ Zo meldt het De Gelderlander.

Wie gaat de rekening betalen? De inwoners van de gemeente, zoveel is duidelijk. Maar de andere vraag is of er nog wordt afgerekend? M.i. is een onderzoek naar de precieze gang van zaken op Riverstone èn in De Steeg op zijn plaats. Op grond van welke overwegingen of welk besluit hebben de wethouders ‘Riverstone’ ontvangen? Hoe zette de heer Wilschut hem te paard? Met welke volmacht? Hoe ging dat in zijn werk?

Het voortraject laat zich gemakkelijk voorstellen.
Een ondernemer, de nieuwe eigenaar van een oude steenfabriek aan de IJssel, zoekt uiteraard winst. Hij ruikt geld. Adviseurs stellen voor hem een plan op voor woningbouw en recreatie aan de IJssel. Zeg maar een dure variant voor de huisjes met plas en camping, even verderop aan de overkant. Riverstone, een alleszins gewild object voor rijke Duitsers?
Op naar het College van B.& W. dus om de zaak te bespreken. Wilschut, als wethouder nog niet droog achter de oren, trapt erin. Het nijvere baasje had beter even kunnen nadenken, net zoals trouwens het hele College, inclusief de voorzitter.

Ik herinner mij een gesprek dat wij mensen uit het bestuur van A7, mochten voeren met twee mannen van Riverstone.
Het gesprek vindt op het gemeentehuis plaats. Een ambtenaar leidt ons naar de gespreksruimte. Riverstone houdt om zo te zeggen kantoor in De Steeg. Het College van B.& W. was toen al een stuk meegegaan in de plannen van de ondernemer c.s. Welke herinneringen heeft Riverstone aan het gesprek met ons overgehouden? Het was vriendelijk, maar duidelijk afwijzend: A7 wil geen woningen met recreatie op het fabrieksterrein.

Hoe verliepen de andere gesprekken van Riverstone met afzonderlijke groeperingen op het gemeentehuis. Te meten naar inspraak, enige tijd later op een cruciaal moment in het traject van de besluitvorming, veronderstel ik dat Riverstone met de gesprekken met de groeperingen uit de bevolking niet te koop heeft durven lopen. Dat is jammer, want de uitkomst van de gesprekken had al aanleiding kunnen zijn  om terstond te stoppen met de plannen.
Bij die inspraak zijn vijftien (groepen van) personen betrokken. De eigenaar van Riverstone en een door hem ingehuurde wetenschapper van de TU Delft voeren als eersten het woord. Het is al goud dat er blinkt! Daarna volgen dertien andere insprekers, allen ‘tegensprekers’. Zij verklaren zich tegen de plannen aan de IJssel en staan pal in de strijd om behoud van het mooie gebied van de IJssel, of wat er nog van over is.

Die inspraakronde was, als ik me goed herinner, voor de VVD het sein om overstag te gaan. Switch van voorstander tot  tegenstander.
Men kan zeggen dat de eerste fout bij Wilschut lag en bij B.& W. Op welk moment werd de gemeenteraad erbij betrokken? Dat nog eens nagaan, en daarbij tevens de vraag beantwoorden of het niet voor de hand had gelegen om bij zo’n voor de gemeente Rheden majeur project eerst de inwoners te vragen naar hun gevoelen, bij hen sonderen hoe men zou reageren op een dergelijk plan. Het is geen vraag is of de (nieuwe) wethouder van elders voldoende voeling had met burgers, met belangengroepen in Rheden. Dat zij in het algemeen door het College van B.& W. teveel op afstand worden gehouden door de gemeente is een ervaringsfeit. Hier straft zich dat in ongewone mate af.

Boven dit stukje staat: ‘even afrekenen’. Waar zijn de fouten gemaakt. Dat de inwoners het gelag betalen is heel gewoon, daar schrikt men in de zeven dorpen niet meer van. Maar met wie dient er te worden afgerekend?
Zelf heb ik gedurende het hele plantraject nogal eens commentaar gegeven. Misschien hoor ik nog eens uit De Steeg hoe terecht dat was.

Joop Zijlstra, te Ellecom.

(NB. Waar werd ook weer het afscheidsfeest van de wethouder gevierd, na de afgang van plan ‘Hart van Dieren’?) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten