Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 26 juni 2013

Acht miljard fraude, dat is echt te veel

Door: Adriaan Dolk

"Acht miljard fraude, dat is echt te veel" stond er gisteren (25 juni 2013) als kop boven een artikel in NRC Handelsblad. Failissementsfraude (2 miljard), verzekeringsfraude (1 miljard), zorgfraude (tussen de 2 en 3 miljard),  belastingfraude en fraude in het bedrijfsleven. Pakkans ten hoogste 2 %. Een werkgroep van prominente politici gesteund door deskundigen in fraudebestrijding gaat er wat aan doen, te beginnen in september op uitnodiging van de Amsterdamse burgemeester  Van der Laan. Een prima initiatief dat succes verdient, lijkt mij.

Hoogleraar Fraude en Regulering Hoogenboom  (Nijenrode), lid van de werkgroep, merkt op: ‘Het is wrang dat de overheid plichtsgetrouw aan de voorkant miljarden probeert te bezuinigen terwijl die miljarden aan de achterkant weer weglekken.’

Maar Hoogenboom maakt in datzelfde artikel nog een interessante opmerking. “In het bedrijfsleven is te vaak sprake van ‘verkleving’: toezichthouders die geacht worden bedrijven te controleren staan te dicht bij de directies. Het toezicht wordt daardoor ‘tandeloos’. Het wordt dan een soort onderhandelend toezicht, dat meebeweegt met de belangen van de bedrijven.”

Zonder enige verband te willen leggen met het zware woord fraude raad ik u aan in bovenstaande aanhaling het woord bedrijfsleven te vervangen door overheid en het woord directie door provinciaal of gemeentelijk bestuur. Met name het bestuur van de provincie Gelderland en het bestuur van de gemeente Rheden. En dan de nieuwe tekst in verband brengen met de wegverlegging van N348 ter hoogte van het Hof te Dieren.

Wat betreft de wegverlegging van de N348 is het toezicht op het bestuur, zowel in de gemeenteraad van Rheden, als in Provinciale Staten ronduit tandeloos en beweegt mee met de belangen van de Colleges, waarvan het handelen volgens democratische opdracht dient te worden gecontroleerd.


Adriaan Dolk, Dieren 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten