Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 17 maart 2014

Gemeentehuis Rheden voortaan open op zondag

Door: Adriaan Dolk

Nog niet zo lang geleden besloot de gemeenteraad met een krappe meerderheid dat de winkels op zondag voortaan best open kunnen zijn. In het licht van de 24 uurs-economie  kiest de raad, zoals zij het noemen,  voor een stimulans van de dynamiek in de Rhedense  gemeenschap.
  
De geblindeerde winkelruiten op het Callunaplein en langs de Wilhelminaweg  in Dieren getuigen heden ten dage dat de zelfstandige winkeliers moeite hebben het hoofd boven water te houden.  Laat staan dat er gegadigden te vinden zijn om daar een nieuwe zaak te beginnen. En dan komt  de winkelopening op zondag er ook nog bij.  Decennia lang is er in ons land geknokt voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, maar echte ondernemers kiezen er tenslotte zelf voor om ’s avonds op te ruimen, de administratie bij te werken  en de vakken weer te vullen voor de volgende dag.

Kop op, zegt de politiek, ook de zelfstandige winkelier kan toch een vierdaagse werkweek aanhouden. een mama- en een papa-dag instellen plus twee baaldagen per maand.  Het is heel eenvoudig: zondag de winkel open en dan naar eigen keuze op andere dagen dicht.  Vrijheid blijheid is ons motto.

Heeft u de openingstijden van het gemeentehuis wel eens tot u door laten dringen. Waar is die dynamische 24-uurseconomie opeens gebleven?  Maandag t/m donderdag van 08.30 uur tot 15.00 uur, dinsdagavond van 17.30 tot 20.00 uur (telefonisch dan niet bereikbaar) en vrijdag van 08.30 uur t/m 12.30 uur. Dat kan toch niet. Het gemeentehuis staat toch niet in een Servisch bergdorp.
   
Als nu voortaan mevrouw Den Hertog (D66) en de heer Pos (GL) in het weekend de informatieloketten van het gemeentehuis zouden bemensen.  Zij hebben - sociaal bewogen als zij zijn - gestemd om de winkels op zondag open te houden en daarmee het besluit aan een krappe meerderheid geholpen (14 stemmen voor en 13 tegen). Een variant is dat degenen in de raad die hebben voorgestemd bij toerbeurt deze raadsleden aflossen en zo ook hun eigen bijdrage leveren aan de door hen zo innig gewenste dynamiek.
   
Een opsteker voor deze raadsleden is dan dat zij te weten komen wat er onder de inwoners van Rheden leeft. Dat parkeergedrocht in de Oranjebuurt scoort niet echt hoog. Daar is 14 miljoen voor gereserveerd in de gemeentelijke begroting. Je zou dit gemeenschapsgeld ook ergens anders aan kunnen besteden. Tijdens het politieke debat in het Rhedens op 12 maart kozen de leerlingen (met de groep Pieper – Rook) massaal voor een zwembad. Het zou dan een diepte-investering zijn; wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.  
Adriaan Dolk, Dieren   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten